Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte så lätt att sätta in tusenlappar

Erkki Makkonen betraktades som företagare för en dag. Det löste problemet hur han skulle kunna ge sin son en summa pengar.

Annons
In på kontot. När allt fler banker slutar hantera kontanter är det inte så enkelt att göra insättningar. Det fick Erkki Makkonen uppleva.Arkivfoto: Pavel Koubek

Vi tar det från början: Erkki Makkonen i Hallsberg har under året sålt ett fritidshus i Finland. Han fick betalt kontant och ville ge en del av köpesumman till sin son och ville sätta in omkring 20 000 kronor på hans konto. Men det visade sig vara svårt.

Erkki visste om policyn som infördes för snart två år sedan som innebär att hans bank Swedbank, liksom flera andra banker, inte längre hanterar kontanter. Han vände sig därför till Handelsbanken i Kumla. Där hanterar man fortfarande, i viss mån, kontanter och dessutom är Erkkis son kund där.

– Men det gick inte, konstaterar Erkki Makkonen.

Thomas Ljungberg, som är chef för Handelsbankens kontor i Kumla förklarar att man valt att ha kvar kontanthanteringen för sina kunder.

– I vissa situationer kan man behöva kontanter och då vill vi ge våra kunder den servicen.

Men Handelsbanken har inte möjlighet att hjälpa andra bankers kunder. Servicen gäller den som är, eller vill bli, helkund. Även Handelsbanken vill minimera kontantanvändningen, bland annat på grund av säkerhetsskäl. Det brukar också sägas att kontanthantering är förknippat med stora kostnader.

För Erkki, som inte var känd på banken, fanns det även andra skäl som gjorde att han inte kunde ”bli av” med sina pengar där.

– Vi är skyldiga att följa lagen om penningtvätt och det innebär att det finns en rad frågor vi måste ställa till den som vill sätta in pengar, säger Thomas Ljungberg.

Det innebär att banken inte kan ta emot pengar som man inte är säker på var de kommer ifrån. Det är tänkt att hindra den som exempelvis fått pengar genom kriminell verksamhet att få in dem i den reguljära ekonomin.

Därför krävs till exempel kvitton av den som vill sätta in större summor pengar.

– Jag visste inte att man behövde det och det är svårt att ordna ett kvitto i efter hand, säger Erkki.

Lagen om penningtvätt gäller alla de banker och finansinstitut som samarbetar inom Svenska bankföreningen. Där ingår även växlingskontor och pantbanker. Det gör att det i dagsläget inte finns många aktörer att vända sig till med ett ärende liknande Erkkis. Såvida man inte väljer att bli kund.

För Erkkis del löste det sig genom att han vände sig till sin egen kontantlösa bank i Hallsberg.

– Swedbank gjorde ett undantag för mig som varit kund där i trettio år, säger Erkki.

Han fick en insättningspåse av den typ som företagare lämnar dagskassor i och kunde lägga summan i en servicebox. Pengarna sitter nu på ett konto som det var tänkt från början.

Mer läsning

Annons