Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IVO ger Socialnämnden i Hallsberg kritik

För långa utredningstider, dålig dokumentation och för hög arbetsbelastning. Så har situationen varit på Socialförvaltningen i Hallsberg enligt ett beslut om åtgärder från IVO.

Annons

Det var i slutet av november förra året som Inspektionen för vård och omsorg (IVO) besökte socialförvaltningen i Hallsberg. Det var en så kallad verksamhetstillsyn av nämndens arbete med barn och unga.

IVO fann brister i arbetet, och i beslutet står bland annat att socialförvaltningen brustit i sin dokumentation. När granskningen gjordes fann IVO att det i vissa fall var så bristfälligt att de hade svårt att följa vad som skett i ärendet.

I beslutet framkommer det att IVO haft samtal med både arbetsledning, företrädare för nämnden och med handläggare under besöket i november. Där berättar de inblandade i verksamheten att arbetsbelasningen varit väldigt hög, och att socialförvaltningen haft problem med att rekrytera och behålla personal. Två ur den ordinarie personalen har dessutom varit utlånade till Region Örebro län, men återkom till tjänst i Hallsberg i början på 2015.

Man har dessutom utökat personalstyrkan med en 1:e socialsekreterare och ytterligare en handläggare. Förvaltningen har även sett över sina rutiner för dokumentation och uppföljning. IVO kommer följa upp hur arbetet går i kommande besök.

Förvaltningen får också backning på hur man hanterat vissa fall där det funnits tecken på att barn eller ungdom utsatts för våld eller andra övergrepp i hemmet. I ett sådant fall har man valt att inte göra en utredning om omedelbart skydd, vilket kritiseras av IVO.

Socialförvaltningen i Hallsberg har fram till den 11 maj på sig att redovisa hur man ska åtgärda de problem som uppkommit vid granskningen.

Mer läsning

Annons