Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag är aldrig rädd här"

Att kalla norra sidan för slum är orättvist och fördomsfullt. Gullan och Birgitta gillar ”sin” sida av samhället och förstår inte varför folk är så kritiska.

Annons
Gullan Björklund och Birgitta Wetterberg bor på Nygatan och trivs mycket bra.BILD: PIA GYLLIN

Gullan Björklund byggde hus tillsammans med sin make år 1955. De valde att bo på Rösegatan på vattentornsområdet.

– Då fanns ju allt även på norra sidan: matbutik, måleriaffär, blomsterhandel och konditori. Sedan har det ju minskat allt eftersom.

Numera blir det storhandling i centrum en gång i veckan, och sedan småinköp på Netto. Gullan får åka med grannen Birgitta Wetterberg.

– Allt centraliseras ju. Det är många saker man inte ens kan köpa i Hallsberg, utan måste åka till Marieberg för att få tag på, säger Birgitta.

– Om de tar bort allt på den här sidan får vi väl anpassa oss. Men det är svårare för de äldre som inte kan åka bil. Man kan ju ta bussen över och handla, men visst var det enklare när det både fanns Ica och Konsum vid Nytorget.

Men att flytta över till den södra sidan är inget alternativ.

– Många undrar ”ska du inte flytta fram på Hallsberg?”. Men vad ska jag göra där som jag inte kan göra här? frågar sig Gullan.

– Jag handlar, går till banken och apoteket i centrum och det gör jag inte så väldigt ofta. Annars finns det mesta jag behöver på den här sidan.

Pia Gyllin

Läs mer i tisdagens NA.

Från köksbordet i lägenheten på Nygatan har Gullan Björklund utsikt över Werners backe. Här trivs hon bra och förstår inte varför så många klagar på norr.BILD: PIA GYLLIN

Mer läsning

Annons