Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag ska se till att vi skärper rutinerna”

Ett brev om missförhållanden på ett av kommunens boenden har inte diarieförts efter ordning. När NA frågar efter handlingen krävs reportern på legitimation i luckan till socialförvaltningen.

Annons
Inga rutiner. Rutinerna att diarieföra inkommen e-post ska bli bättre lovar Håkan Andersson chef på individ och familjeomsorgen sedan de glömt av att redovisa inkommet brev.

Redan i mars i år skickade en person ett långt brev till den ansvariga chefen på socialförvaltningen om att allt inte stod rätt till på ett av kommunens boende. Ett brev som alltså inte diariefördes, något som ledde till att ingen journalist eller intresserad kunde få vetskapen om de påstådda missförhållandena.

Offentlighetsprincipen

Enligt offentlighetsprincipen ska alla handlingar som kommer in till en kommun diarieföras. Det gäller både mail som kommer via datorn och vanliga fysiska brev.

– Jag vet att jag har gjort fel och är den förste att beklaga detta och kommer att se till att vi skärper våra rutiner kring e-post, säger Håkan Andersson, chef för individ- och familjeomsorgen på Hallsbergs kommun.

Han förklarade inledningsvis att brevet, som innehåller information om långvariga missförhållanden, tillhörde ett redan startat ärende. Men inkommande post, oavsett om det tillhör ett specifikt ärende eller inte, ska enligt lagen diarieföras samma dag som det kommer till kommunen, i detta fall i mars.

– Det är inte helt lätt det här med brev som kommer på mail via datorn. Det finns en svårighet med det som vi måste bli bättre på, säger Håkan Andersson.

Att ett brev med just denna sortens innehåll inte diarieförts kan väcka farhågor om att det är fler försändelser som inte hamnar på diariet för inkommen post.

– Vi måste helt enkelt betrakta e-post som vanlig post, men som jag sagt: vi behöver skärpa rutinerna kring e-posthanteringen helt enkelt, säger Håkan Andersson.

Krävde legitimation

När NA inledningsvis vid besöksluckan på socialförvaltningen frågar om ärendet blev vi informerade om att de inte lämnar ut handlingar till någon okänd som inte kan uppvisa giltig legitimation. Det är något som inte går att läsa om i lagen om offentlighetsprincipen, där står det i stället att var och en har rätt till handlingar utan att behöva tala om varför eller vem man är.

Gällande ärendet om påstådda missförhållanden är Håkan Andersson mycket förtegen och säger sig inte kunna lämna ut några detaljer, men medger att de ser allvarligt på klagomålen.

– Vi ska ha ett möte med personen där jag vill höra vad hon har uppmärksammat. I nuläget finns inga planer på att tillsätta en extern utredning, säger Håkan Andersson.

Mer läsning

Annons