Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag vill ha kvar ägget och sillen”

Margith Svensson har inga större krav här i livet. Men det finns ett par saker som hon är rädd om: Ägg och sill till frukost.

Annons
värnar om maten. Margith Svensson har snart bott tre år på Kullängen. Hon trivs bra och tycker mycket om personalen. Men hon ogillar planerna på att ägg och sill ska dras in på vardagarna.

Det är tisdag på Kullängen äldreboende. Margith Svensson har vaknat till efter förmiddagens tupplur. Hon sitter kvar i sängen på sitt rum och löser korsord.

– Jag sover lite dåligt på nätterna. Men efter frukosten mår jag gott, då brukar jag passa på att vila en stund, förklarar hon.

Margith ska fylla 90 år till vintern. Hon berättar att för henne är frukosten det bästa på hela dagen. Då äter hon fil med flingor, ett ägg och en sillbit. Inget bröd, för det har hon svårt att tugga och bröd ger henne besvär med magen.

Vi tittar på nya frukostmatsedeln som Kullängen har fått.

På tisdagen står: havregrynsgröt, sylt, mjölk, mörkt och ljust bröd (en skiva av varje), två sorters pålägg och smör.

Margit ruskar på huvudet. En sådan frukost skulle hon aldrig få i sig. Fil finns som alternativ, men endast på lördagar hittar vi ägget och sillen.

– Jag vill att vi ska få ha ägget och sillen kvar, alla dagar. Det är inte bara jag som tycker.

De som bor på Kullängen får välja på två maträtter till lunch. Det var ett projekt som infördes för ett par år sedan, men som ännu inte blivit riktigt utvärderat.

Margith är en av få på boendet som klarar att välja. Man får en lista och gör sina val för en vecka i taget.

– Fast det är bättre att de drar in en maträtt än att ta bort ägget och sillen, anser Margith.

Ute i matsalen förbereder undersköterskorna Eva Pettersson och Anki Rapp för lunchen. Maten kommer till boendet i en kantin. Just den här dagen är det fiskpudding eller pastagryta.

Margith vet att hon har valt pastagryta. En annan kvinna undrar vad det ska bli till mat. Eva tittar på listan och svarar att kvinnan har valt fiskpudding. Men det har kvinnan glömt. Hon blir orolig och menar att hon vill också ha grytan som ser så god ut.

– Det är en vacker tanke att man ska ha dubbla rätter. Men det rör bara till det för våra gamla, de flesta är för sjuka att göra de här valen flera dagar i förväg, säger Anki.

Eva påpekar att normalt har man inte två rätter till lunch hemma heller.

– Kullängen är våra gamlas hem. Det blir bara en massa svinn när man envisas med att laga all denna mat.

Anki är utbildad kock i botten. Hon menar att maten på boendet dessutom har tappat i kvalité.

– Lägg pengarna på att göra en lunchrätt i stället. Då får de som jobbar i köket mer tid till maten, de har det också väldigt pressat i dag.

– Det har varit åt helsike för mycket besparingar, säger Eva.

När det gäller frukosten förmår inte personalen följa den nya matsedeln.

– De får fälla oss för civil olydnad om de vill. Bara tanken att neka de gamla ägg och sill gör ont i en. Maten är dagens höjdpunkter för dem, säger Eva.

Ansvariga säger att det ska vara skillnad på vardag och helg på boendet. Hur ser ni på det?

– Vill man visa att det är helg så kosta på någon god efterätt eller festligare kaffebröd. Att ta bort ägget och sillen går emot allt som sagts om näringens betydelse i vård och omsorg.

räfst och rättarting. Undersköterskan Eva Pettersson vill att ansvariga tänker om när det gäller matordningen på Hallsbergs äldreboenden, och att kvalitéten höjs.

Mer läsning

Annons