Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakt på langare har minskat brottsligheten

Flera ”tongivande” kriminella greps förra året eller satt redan inne efter strategiska punktinsatser från polisen.
Det är en anledning till att brottsligheten i Sydnärke sjönk, menar utredaren Irene Rosell.

Annons
Sydnärkepolisens utredningschef, Leif Andersson, letar efter spaningsuppslag, vittnesuppgifter och andra ingångar för att kunna inleda en förundersökning.BILD: SAMUEL BORG

Sydnärkepolisen har 15 så kallade utredare, poliser som utreder brott. En av dem är Irene Rosell som arbetar vid stationen i Hallsberg.

Hon ser flera orsaker till varför brottsligheten minskat i området. En förklaring är arbetsmetoden:

– Vi utreder på ett annat sätt än vad vi gjort tidigare. I dag ska poliserna själva upprätta anmälan om brott mot narkotika- och alkohollagstiftningen, säger hon.

Polisen jobbar enligt Kronobergsmodellen. Modellen vilar på två ben, varav det ena går ut på att identifiera och slå till mot kända langare.

– Vi har försökt lägga krut på att ta reda på vem som har langat. Vi har haft några sådana ”case”, när vi har tagit några storlangare, säger Irene Rosell.

I fjol greps två sådana langare i Hallsberg och i Kumla. Dessutom var andra välkända kriminella satta ur spel, vilket ger ringar på vattnet i den totala brottsstatistiken.

– Vi har haft en massa livsstilskriminella inlåsta under 2010, säger Irene Rosell.

Hon ger ett exempel på ett fall från i fjol där Sydnärkepolisen genom ett samarbete med Örebropolisen kunde gripa och få två livsstilskriminella dömda, efter vad som från en början verkade vara en mindre stöld. Under en bilresa söderut stal två alkohol- och narkotikapåverkade personer cigaretter från en kiosk i Pålsboda. Så småningom sinade bensinen och de bestämde sig för att stjäla en annan bil.

I Östergötland greps de av polisen. Lite senare kunde Irene Rosell knyta gärningsmännen till en stöld i Örebro där bland annat guld blev stulet. Stöldgodset hade sålts till ett företag och genom en liten detalj kunde målsäganden kontaktas.

Läs mer i fredagens NA.

Leif Andersson tror att en orsak till att brottsligheten gått ned i Sydnärke är att de så kallade förstahandsåtgärderna ute på brottsplatsen blivit bättre. Något som gör arbetet enklare för utredarna.BILD: SAMUEL BORG

Mer läsning

Annons