Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan-Åke Ahlin fick miljon för att sluta

Socialchef Jan-Åke Ahlin fick en miljon kronor för att sluta. Hallsbergs kommun bröt hans chefsförordnande i förtid och fick därmed betala ut ett avgångsvederlag.

Annons

Jan-Åke Ahlin jobbade som socialchef i Hallsberg i nio år. Som NA tidigare har berättat lämnade han helt oväntat sin anställning i våras.

Vid ett möte med kommundirektören på morgonen den åttonde april skrev han på uppsägningen. Anledningen till att han slutade uppgavs vara att det behövdes ”nytt blod” för att få bukt med socialförvaltningens stora underskott.

Vad som inte blev officiellt vid uppsägningen var priset som kommunen måste betala för att byta socialchef i en hast.

Jan-Åke Ahlin hade ett förordnande som chef på sex år, och det återstod drygt ett och ett halvt år innan det löpte ut.

Var det värt att betala en miljon i avgångsvederlag, kunde ni inte ha väntat tills förordnandet gick ut?

– Det kan tyckas mycket pengar, men vi hade kommit till vägs ände. Ur socialförvaltningens perspektiv behövdes någon som jobbar annorlunda, säger kommundirektör Torbjörn Dybeck.

Hur menar du då?– Utvecklingen hade stannat av och förvaltningens ekonomi gick åt fel håll. Det var lika bra att skiljas åt, på ett bra sätt. Vi nådde en överenskommelse.

Varifrån har ni tagit pengarna?– Från centrala medel. Det finns en fondering som kallas generationsväxling. Den tillkom innan jag kom hit, säger Torbjörn Dybeck.

Enligt kommunalrådet Thomas Doxryd rör det sig om ett konto som inrättades i samband med kommunens bokslut 2009. De såg möjligheten att avsätta pengar till detta då de visste att man stod inför generationsväxlingar inom kommunstyrelsens ansvarsområden.

– Exempelvis var vi då i färd med att skifta ekonomichef och kommundirektör. Vid sådana växlingar behöver man vara dubbelbemannade understundom, säger Doxryd.

Den 31 december 2010 fanns 2,6 miljoner kronor på kontot för generationsväxlingar. En miljon av dessa skattepengar har nu använts till skiftet av socialchef.

Nu LSS-chef i LaxåJan-Åke Ahlin har förklarat sig nöjd med avslutet i Hallsberg i tidigare intervjuer. ”Det har varit en jobbig tid, men i dag när beslutet är fattat känns det bra”, sade han till NA i april. Strax efter fick han nytt jobb som LSS-chef i Laxå.

När det gäller förordnanden av chefer så har Hallsbergs kommun gått ifrån den formen i dag. Ingen av de nuvarande förvaltningscheferna har förordnanden, de är rätt och slätt tillsvidareanställda.

Inte första gångenFör det är inte första gången Hallsberg står med ett förordnande som blir kostsamt. Med förre chefen på teknik- och planförvaltningen hamnade man ”vid vägs ände” år 2004. Då återstod två år på hans förordnande. Sista halvåret satt han i sin bostad i Stockholm och utförde vissa sysslor åt Hallsbergs kommun.

Mer läsning

Annons