Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johannas skulpturer väcker uppståndelse

Redan för ett år sedan stod en förbryllande snöskulptur på perrongen i Hallsberg och väntade på tågen som aldrig kom och aldrig gick.
– Det var min pappa som föreslog att jag skulle göra den, då det redan var ett sådant snökaos på rangerbangården, säger Johanna Wittgren.

Annons
Efter att kylan bytts ut mot mildare väder kunde Johanna Wittgren i måndags sätta igång med en ny skapelse. BILD: SAMUEL BORG

Den 20-åriga snökonstnärinnans skulpturer har överraskat fler än en hallsbergare. Den nyväckta nyfikenheten medför att hon ofta blir fotograferad när hon skapar sina snöfigurer och får frågor om vad det ska bli och varför hon gör figurerna.

Det här med snöskulpturer började redan för femton år sedan då hon gjorde en iskall avbild av sin farfar.

– Jag tyckte att han skulle få se sig själv när han tittade ut genom sitt favoritfönster, säger Johanna.

Sedan dess har skulpturerna blivit många fler. Hur många har Johanna svårt att komma ihåg, för när en figur är skapad är det den som ännu inte är gjord som räknas. Men självklart fastnar en del i minnet och även på bild då det händer att pojkvännen Marcus dokumenterar en del av skulpturerna.

– Det var han som var drivande bakom skulpturen i rondellen vid Samzeliiviadukten, förklarar Johanna.

Hittills i år har hon hunnit med fyra figurer innan Hallsberg drabbades av polarkylan. Det är en häst, en sjöjungfru, Buzz Lightyear och så kvinnan i rondellen som NA skrev om den 13 november.

– Det går bäst att göra snöskulpturer när termometern visar på mellan noll och plus fem grader, förklarar hon.

Hennes snöskulpturer har väckt sådan uppståndelse hos hallsbergarna att kommunens kulturchef imponerats och tagit kontakt med Johanna.

Läs mer i fredagens NA.

I måndags fick

Mer läsning

Annons