Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jubelstämning hos alliansen

Efter sitt sista möte i kommunstyrelsen sträcker oppositionsrådet Ewa Unevik (M) armarna i skyn. – Vi lyckades få bidragen till de enskilda vägarna återställda – vårt skötebarn, säger hon.

Annons
lång kamp. År 2013 halverade kommunen vägbidragen. Folk samlades i protest, men förgäves. Nu återförs dock pengarna.

 Politikerveteranen Ewa Unevik har deltagit i kommunstyrelsen för sista gången, och stämningen borde vara vemodig. Men i alliansens boning är det klang- och jubelföreställning.

– Majoriteten kom stickande med ett likadant tilläggsyrkande om vägbidragen som vi har, men vi är inte bittra för det. Det är vi som har drivit vägfrågan, och det här är vår seger, säger Unevik.

Några dagar innan kommunstyrelsen presenterade Hallsbergs rödgröna ledning sitt budgetförslag för 2015.

Det är en ljus budget med extra satsningar på 30 miljoner kronor. Fokus ligger på skola och omsorg, och att fler ska komma i arbete. I målen tas också sikte mot ett hållbart samhälle som tar ansvar för framtidens miljö och klimat.

Alliansen tillstyrkte materialet i stort sett, eftersom ramarna denna gång var utökade för skolan och vården.

– Vi kan konstatera att det handlar om exakt samma belopp som alliansen har lämnat i tidigare förslag, säger Tomas Hagenfors (KD).

Men i enlighet med tidigare löften och reservationer ville alliansen höja ramen till drift- och servicenämnden med 350 000 kronor.

– Detta för att återställa bidragen till enskilda vägar till det belopp som betalades ut innan majoriteten ökade kostnaderna för alla invånare som inte bor längs en kommunal eller statlig väg, säger Unevik.

– Det här är inte bara en symbolfråga. Det handlar om många vägar och en stor del av kommunens invånare berörs, säger Erik Storsveden (FP).

Sålunda skrev alliansen ett tilläggsyrkande som de tog med till kommunstyrelsen inför budgetbeslutet.

– Men det hade S och MP räknat ut. De insåg att de riskerade att åka på ett bakslag i fullmäktige sedan. Så de kom med ett tillägg som var likadant som vårt, säger Anders Lycketeg (C) och ler.

Kommunstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S) ler också när han och Lotta Öhlund (MP) håller presskonferens.

– Till skillnad mot alliansen använder vi pengar först när det finns pengar. När vi nu efter hårt arbete kan tillföra medel igen är det rimligt att det också kommer de enskilda vägarna till del.

Svahn och Öhlund påminner om det svåra ekonomiska läge som Hallsberg befunnit sig i, och som gjorde att även väghållarna fick stå tillbaka. Från en kommunledning krävs ett långsiktigt ansvarstagande, menar de.

– Vi ser behoven på landsbygden, och nu lyfter vi dem. Sen råkade vårt tilläggsyrkande sammanfalla med att alliansen hade ett likartat, säger Andreas Svahn.

Mer läsning

Annons