Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karta: Följ varghonans vandring genom Närke

En ung varghona befinner sig  på vandring genom Närke.
Tidigt på tisdagsmorgonen befann hon sig mellan Östansjö och Vretstorp.

Annons
En vargtik är just nu på vandring genom södra Närke i jakt efter en lämplig boplats. (Vargen på bilden är en annan varg.)

Varghonan, som har det käcka namnet M11-15, är troligen inte samma varg som eventuellt observerades i Örebro  på måndagsmorgonen. Det här är en unghona som föddes förra året i det norska Kynnareviret, i höjd med norra Värmland. Alla tre syskon i den kullen försågs med spårsändare, och därför går deras väg att följa ganska exakt.

– Hon är en genetiskt värdefull varg, säger Olof Liberg, forskningsledare på Grimsö forskningsstation. Hennes far är invandrad från Finland.

Ett stort bekymmer för den svenska vargstammen är att den blivit inavlad. Därför är invandrade vargar viktiga.

Den 8 april korsade varghonan gränsen till Sverige och drog ner genom Värmland via Torsby, Hagfors och Filipstad. Sedan kom hon in i Örebro län vid Grythyttan och vandrade sedan ner via Vikervsvik i Nora kommun.

- Hon dök upp i Kilsbergen den 22 april, nästan på exakt samma ställe där vi släppte vargtiken från Värmland. Den har följt hennes stråk, fast åt andra hållet, säger Olof Liberg.

Vargtiken vandrare vidare till Garphyttan och fortsatte vidare ner mot Lanna.

- Där gick hon över E 18, säger Olof Liberg.

Natten mot måndagen passerade hon Fjugesta och vandrare vidare i sydostlig riktning mot Hallsberg. Hon befann sig ungefär fyra kilometer från centrala Hallsberg när hon vände västerut.

- Hon har följt E 20 på den norra sidan, men enligt den senaste rapporten jag har fått in, från klockan tre i natt, har hon ännu inte korsat vägen, säger Olof Liberg.

Han tror att varghonan är på jakt efter en lämplig plats att slå sig ner på.

- Går hon över E 20 finns det gott om plats. I områdena runt Hjortkvarn, Zinkgruvan och Brevens bruk finns det stora fina skogar med gott om vilt, säger han.

Vargtiken har en bror som också har lämnat Norge och blivit svensk. Den befinner sig just nu norr om Malung i Dalarna. Den tredje vargen i kullen från Kynnareviret, en tik, befinner sig strax norr om fädernas revir i Hedmark i Norge.

Den så kallade Jämtlandsvargen som släpptes ut i Kilsbergen den 21 mars har vandrat 60 mil sedan dess. Den har vandrat runt i Norge sedan början av april och befinner sig just några mil söder om den norska staden Hamar, 12 mil norr om Oslo och 6,5 mil från gränsen till Sverige.

Klicka på bilden för att studera kartan. Stjärnorna markerar registrerade positioner med jämna mellanrum 22-26 april.

Varg inne i städer

Under påskhelgen dök en varg dök upp på en golfbana söder om Vetlanda under påskheklgen.

Den 8 mars förirrade sig en varg in i centrala Helsingborg.

Mer läsning

Annons