Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kerssens och Renet årets kulturstipendiater

Frank Kerssens och Chris Renet som driver Vita Krala i Haddebo får årets kulturstipendium av Hallsbergs kommun.
– Jag är jätteglad över priset, säger Frank Kerssens.

Annons
Väggarna i de gamla husen isoleras med en lera bestående av sand, hästskit, vatten och halm. BILD: SAMUEL BORG

Han driver Bed breakfast i Vita Krala tillsammans med Chris Renet. Hon trodde först att Frank skämtade när han berättade om utmärkelsen:

– Hon trodde inte på det. Jag blev förvånad för jag visste inte ens att stipendiet existerade, säger Frank Kerssens.

Men det gör det. Äran och 8 000 kronor har tilldelats det holländska paret som flyttade till Haddebo för fyra år sedan och började arbeta med att restaurera de gamla husen. Det blev så småningom Vita Krala som inrymmer bed breakfast, restaurang, butik, kursverksamhet och mycket annat.

– När vi köpte båda husen fanns det inget vatten, ingen el eller värme. Huset höll på att falla ihop, berättar Chris Renet.

Hon och Frank Kerssens såg lugnet, naturen och potentialen i husen och började renovera med målet att återställa dem enligt den gamla tidens byggnadsteknik.

Väggarna skalades av tills bara träskelettet var kvar. Plankorna tvättades och sedan har väggarna isolerats med lera. Modern isolering har även bytts mot lerkulor i golven. Spikar och plankor återanvänds och trä som Frank har rivit ut ur ett av husen ska sågas till och användas på nytt.

Paret har investerat en och en halv miljon kronor i renoveringen och arbetar mellan 12 till 16 timmar om dagen.

– Alla pengar vi tjänar går in i huset, berättar de.

Läs mer i måndagens NA.

Frank Kerssens renoverar det andra huset på tomten, även det med originalträet från 1700-talet efter den tidens byggteknik. Här isoleras golvet med lerkulor. BILD: SAMUEL BORG

Mer läsning

Annons