Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart att byggaPostens terminal

Till hösten börjar byggandet av den nya postterminalen i Tomta ta fart på allvar. Men redan under våren och sommaren har Hallsbergs kommun lagt vattenledningar och byggt vägar.

Annons
Här byggs det. Kommunens stadsarktitekt Hans Lindberg visar var huvudentrén till Postens nya byggnad kommer att finnas för sina kolleger Peter Lindqvist, Adina Lundberg och Beatrice Arvidsson.

Den nya postterminalen ska stå klar för användning våren 2013 och väntas ge cirka 350 nya jobb till Hallsberg. Men för att en ny jätteanläggning som den Posten planerar ska kunna fungera krävs viss grundläggande infrastruktur. Den har Hallsbergs kommun sett till att skapa under vår och sommar med hjälp av egna resurser och inhyrda entreprenörer. I förra veckan blev asfalteringen av en ny avfart för lastbilstrafik till anläggningen klar och dessutom levererades en helt ny pumpstation till området. Och sedan tidigare har nya vatten- och avloppsledningar dragits under järnvägsspåren.

– Här finns tolv järnvägsspår och sträckan är cirka 150 meter. Vi har borrat oss igenom under spåren, eftersom det var närmare att komma åt vatten och spillavloppsnätet från det hållet än om vi skulle ta det från Vingen, som är närmast på andra sidan, säger Peter Lindqvist, som är VA-ingenjör på Hallsbergs kommun.

Inget gratisarbeteHan är en av många kommun-anställda som varit involverad i arbetet med att förbereda för postbygget. Men det är inget som Hallsbergs kommun gör gratis.

– Förr har det nog varit så att mindre kommuner har lockat med billig eller gratis mark och att man stått för en del arbete på egen bekostnad, men så gör inte vi. Posten betalar oss det det kostar, säger Hans Lindberg, stadsarkitekt på Hallsbergs kommun.

Posten betalar cirka 20 miljoner kronor för industrimarken och det arbete som kommunen lagt ner. Kommunen köpte i våras loss mark för 14,2 miljoner kronor, men allt som omfattades av det förvärvet ingår inte i det Posten köper.

Tar bort telekabelI det arbete som kommunen med entreprenörer gjort ingår också att man avlägsnat en gammal blymantlad telekabel ur marken, som sedan gått för återvinning till Sakab. I höst ska kommunen även bygga ytterligare en infart till anläggningen.

– Det är en väg för personbilar som är till för personalen främst. Den kommer att gå in i höjd med busshållplatsen vid Tomta, säger Hans Lindberg.

Tidigare i somras blev det klart att det är NCC Constructions som får uppdraget att bygga själva terminalbyggnaden åt Posten. Anbudssumman ligger på cirka 300 miljoner kronor och bygget beräknas inledas i mitten av augusti.

Ursäkta röran. VA-ingenjören Peter Lindqvist visar ledningarna som dragits under järnvägen.

Mer läsning

Annons