Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kockar lär sig koka klimatsmart mat

Hallsbergs kommun ser ut att bli årets ”rookie” när det gäller satsningen på ekologisk mat. Under tre dagar utbildas inte bara kockarna i de kommunala köken, även lärare och politiker har maten på schemat.

Annons
Mat för miljön. Medan barnen har novemberlov lär sig kockar, lärare och politiker mer om ekologisk mat. Här pågår inspirationsmatlagning. Från vänster kockarna Erik Måneld, Gun-Britt Lindén, Eva Halldin, Kerstin Larsson, Elsie-Marie Zetterlund och Mersida Mulalic.

För fem år sedan fattades ett nationellt beslut om att de offentliga köken i landet ska gå i täten för omställning till så kallad klimatsmart mat.

I Hallsbergs kommun finns krafter som har verkat längre än så för att få in mer ekologiska och närproducerade livsmedel i köken. Generellt får maten som serveras dessutom mycket gott betyg.

– Det är väldigt spännande att jobba med klimatsmart mat. Men samtidigt behöver vi gå försiktigt fram, säger kostchefen Ulla Nordström.

Få barnen med sigEkonomin är en faktor. Det krävs en del omställning när mer ekologiska vegetabilier ska in på matsedeln.

– Men framför allt handlar det om att få barnen med sig, att de tycker om maten och vill äta, säger Ulla Nordström.

Den mest framkomliga vägen är att börja med ekomat när barnen är små, redan i förskolan, menar kostchefen. Det betyder att lärarna också behöver ”vara med på tåget”. Och politikerna, så de förstår vitsen och vill betala.

Unik satsning– Ja, tänk om det är så att mat är något så viktig att det får kosta. Satsningen som görs i Hallsberg nu är unik, säger Gösta Skoglund från organisationen Miljöresurs Linné.

Från onsdag till fredag den här veckan genomför Gösta Skoglund och eko-kocken Erik Måneld en stor ekomat-utbildning i Hallsberg. 20 lärare från olika stadier deltar och 50 kockar från de kommunala köken. Dessutom samlas 16 politiker för att diskutera hur kommunens ekologiska profil ska utvecklas vidare.

Lärorik dag– Hallsberg har goda chanser att utvecklas till en framkants-kommun på det här området. Bara i år har de ökat andelen ekomat i kommunköken från 3,2 procent till 11,7, säger Gösta Skoglund.

Från kommunens kockar, som deltog i utbildningen i går, hördes bara positiva röster.

– En bra och lärorik dag, jätteroligt! Vi jobbar ju för att utöka det vegetariska köket och då är det bra med nya idéer, sade kocken Eva Halldin från Alléköket.

Mer läsning

Annons