Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kombinerade tävling med nationaldagsfirande

När lagfinalen i division 3 för ponny skulle avgöras, passade Viby rid- och körsällskap samtidigt på att fira Sveriges nationaldag.

Annons
Glada nationaldagsfirare. - Att få vara ledig från jobbet för att istället åka på hästtävlingar tackar man ju inte nej till! säger Elin Björkqvist, i mitten, tillsammans med sin mamma Lena Björkqvist, lillasyster Evelina Björkqvist och Evelinas kompis Josefin Carlsson.

Viby rid- och körsällskap, med 80-talet medlemmar, har aktiva lag i dressyr för häst och i hoppning för både ponny och häst. Efter några tidigare år där svårigheter fanns med tillväxten, satsar nu föreningen på de yngsta ryttarna.

På nationaldagen arrangerades finalen i ponnyallsvenskans division tre på rinken i centrala Vretstorp.

– Även om det är en tävling i de lägre divisionerna, är det viktigt för barnen. Alla får medalj och så har vi en lottning också där vinnande laget får hoppträna hos Kumlas framgångsrika ryttare Amanda Landeblad, berättar Marion Johansson, ordförande i tävlingssektionen.

– Tidigare år har vi kört en tvådagarstävling, där även vuxna tävlat. Men just nu lägger vi istället fullt fokus på de yngsta ryttarna.

Nytt för i år var också att man förlade tävlingen ihop med nationaldagen, och bjöd på familjeaktiviteter i den intilliggande parken. Här kunde man bland annat prova lyckan vid chokladhjulet, kasta snusdosor på medlemmar ur Hallsbergs scoutkår, klappa Lisa Björks långhåriga marsvin och rida på små ponnys.

In mellan hästtransporterna satt Lena Björkqvist och åt lunch ihop med döttrarna Elin och Evelina och Evelinas kompis Josefina Carlsson. Både Lena och Elin säger att främsta betydelsen av nationaldagen för dem är att de fått en extra dags ledigt från sina arbeten.

– Men på väg hit tänkte jag att många jobbar också i dag, bland annat var de i full gång vid vägarbeten. Vi har nog en bit kvar till Norges firande, säger Lena.

Evelina är den i familjen som för dagen står för tävlandet, på D-ponnyn Arthur som beskrivs som en riktig fartdåre.

– Jag är nöjd med första klassen, vi kom runt med två nedslag. Lite senare ska jag rida en klass till, säger Evelina.

Populära måltavlor. Pernilla Carlsson, närmast i bild, och Hanna Thor från Hallsbergs scoutkår fick ta emot många kast under dagen. Tävlingen var en hästkapplöpning där det gällde för barnen att pricka måltavlorna på Pernilla och Hannas ryggar.
Unga ryttare. En stor publik följde ryttarnas rundor på banan. Här Kumla Ridklubbs Ella Hammarström på ponnyn Paddington.

Mer läsning

Annons