Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen bygger 72 nya lägenheter

I dag väntas kommunstyrelsen besluta att ytterligare 72 nya lägenheter ska byggas i centrala Hallsberg. Det handlar om tre stycken sexvåningshus i kvarteret Kronan, bakom hotell Stinsen.

Annons

Under nästan två år har kommunledningen legat i för att få privata investerare att satsa på bostadsbygge i Hallsberg. Nu byter de spår:

– Direkt efter mötet i kommunstyrelsen kommer vi att gå ut med anbudsförfrågan om vem som vill bygga bostäderna i kvarteret Kronan, säger kommunstyrelsens ordförande Thomas Doxryd (S).

Med eller utan partner

– I förfrågan erbjuder vi intresserade företag att bygga kvarteret tillsammans med Hallsbergs kommun, i ett partnerbolag. Ett andra alternativ är att vi finansierar bygget i egen regi, förklarar han.

Kommunledningen har träffat flera privata fastighetsägare, entreprenörer och finansiärer under resans gång. Enligt Doxryd går det inte att uppfylla de krav på vinst som ställs med en rimlig finansiering av bygget. Då skulle hyresnivån bli högre än vad en ort av Hallsbergs storlek tål, menar han.

Därför tar kommunen nu ansvar för produktionen, med eller utan partner. Enligt förslaget som kommunstyrelsen ska ta ställning till ges kommunen rätt att låna max 110 miljoner kronor till nybygget.

Andra gången

Det blir andra gången på två år som kommunen genomför ett bostadsbygge i egen regi. 2010 togs första spadtaget i kvarteret Kopparslagaren vid Södra Allén. De 20 lägenheterna där blev inflyttningsklara i våras.

– Vi kan inte vänta längre. Vi har över hundra intressenter av centrala lägenheter. Utöver det har Posten anmält intresse för bostäder sedan vi presenterat idén för dem, säger Doxryd.

Totalt rör det sig alltså om 72 lägenheter som ska byggas mitt i Hallsberg. Av dem ska 24 vara så kallade trygghetsboenden, något som det är möjligt att få statsbidrag för. De övriga 48 ska vara vanliga hyresrätter.

Enligt planen viks ett av de tre husen till trygghetsboenden. Där inrättas även allmänna lokaler, och boendet kommer att vara bemannat vissa tider. För att få bli hyresgäst där krävs att en person i lägenheten är 70 plus.

Enligt Thomas Doxryd har den socialdemokratiska gruppen i kommunstyrelsen fått uppdraget att genomföra beslutet om bygget av de nya bostäderna.

– Jag har inga dubier om att mötet kommer att ändra på något. Vi kommer att uppnå stor majoritet för det här förslaget, säger han.

Mer läsning

Annons