Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen köper Folkets hus för 700 000 kronor

Kommunen köper Folkets husfastigheten i Hallsberg av föreningen. Pris: 700 000 kronor.
 – Vi kommer troligtvis att riva huset, säger Siw Lunander (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Annons

Som NA berättat drar kommunen in bidraget till Folkets hus-föreningen i Hallsberg vid årsskiftet. Det anses inte försvarbart att lägga mer pengar på huset som är i mycket dåligt skick.

Det är Folkets husföreningen som äger huset. Förlusten av bidraget gör dock att föreningen inte anser sig ha råd att driva verksamheten vidare. De har sagt upp sina anställda, och fastigheten har varit utlagd till försäljning.

I går beslutade en enig kommunstyrelse att Hallsbergs kommun köper kåken.

– Fastigheten ligger centralt och har ett strategiskt läge. I framtiden kan det bli aktuellt att bygga bostäder eller företagslokaler på platsen, säger Siw Lunander.

Kommunen har dålig ekonomi. Varför lägger ni pengar på att köpa hus då?– Om inte vi köper huset finns risk att någon annan gör det, och använder fastigheten på ett vis som inte ligger i kommunens intresse, exempelvis låter huset förfalla i väntan på att tomten ska öka i värde.

Siw Lunander tycker samtidigt det är synd att Folkets hus, som byggdes 1936, har fått förfalla. För att få huset i skick i dag skulle krävas 55 miljoner, och de pengarna finns inte, menar hon.

Mer läsning

Annons