Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen säljer uttio procent av Hallbo

I går gav kommunfullmäktige sin välsignelse till att det kommunala fastighetsbolaget Hallbo säljer upp till tio procent av sina lägenheter. I första steget handlar det om 79 hyresrätter i Sköllersta.

Annons

Enligt kommunstyrelsens ordförande Thomas Doxryd (S) är beslutet principiellt. Kommunledningen går inte in och pekar ut något enskilt bostadsområde för försäljning.

– Hallbo har talat om Sköllersta, men vi har inte angett någon ort, säger han.

Varför ställer ni er bakom försäljningen?– Hallbo har mandat att fatta beslutet själva. Men fullmäktiges beslut tydliggör uppdraget till bolagets styrelse att se till att Hallbo blir ett livskraftigt företag som kan stå på egna ben, säger Thomas Doxryd.

Som NA tidigare berättat har Hallbo redovisat plusresultat de senaste åren, men bostadsföretaget är inte på säker mark. Hallbo står med 417 miljoner kronor i lån. Kommunen har redan pytsat in oerhört mycket pengar och att låna mer blir det inte tal om.

Ersättare

– Jag är ersättare i Hallbos styrelse, och jag kan säga att lägenhetsbeståndet inte är det fräschaste precis. Pengar behövs till upprustning. Försäljningen handlar om att få in de pengarna, att överleva, säger oppositionsrådet Ewa Unevik (M).

För hennes del är det önskvärt att Hallbo säljer ut en del av beståndet i norra Hallsberg också. Ewa Unevik ger gärna plats för flera ägare.

– Vi har att konkurrera med de nya bostäder som kommer att byggas nu i Hallsberg. Vi måste vässa oss, säger hon.

Process inledd

Astridh Fredriksson, Hallbos vd, uppger att försäljningsprocessen redan är inledd i Sköllersta. Lägenheterna säljs som hyresrätter. En fastighetsmäklare är utsedd, men avtalet är inte påskrivet ännu.

– Planen är att en ny ägare ska ta över vid årsskiftet, säger hon.

Sköllerstaborna fick information om Hallbos planer i mars. I det läget föreslogs att hyresrätterna skulle omvandlas till bostadsrätter. Det var ytterst få hyresgäster som kunde tänka sig en sådan förändring.

Enligt en enkät som hyresgästföreningen gjorde under våren vill 77 procent av hyresgästerna i Sköllersta ha kvar Hallbo som hyresvärd. De känner stor oro inför ett ägarskifte som man inte vet vad det innebär.

Mer läsning

Annons