Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vänder sig till regeringen

Upphäv restriktionerna! Hallsbergs kommun vänder sig till regeringen för att Hallbo ska få lov att börja bygga igen. Stora företagsetableringar ställer krav på att nya lägenheter tas fram inom kort.

Annons
Kommunen vänder sig nu till regeringen för att häva avtalet som förbjuder Hallbo att bygga. Kvarteret Kopparslagaren som snart står klart är redan fulltecknat. Bygget sker inte i Hallbos regi. BILD: SAMUEL BORG

I början på 2013 tar Posten Norden en ny terminal i drift i Hallsberg. Samtidigt planerar företaget Train Alliance för en större tågverkstad på orten. Även nya småföretag är i antågande.

Etableringarna väntas ge cirka 1 400 arbetstillfällen och behov av flera bostäder. Men bostadsstiftelsen Hallbo är på grund av ett avtal med Statens bostadskreditnämnd förhindrade att bygga nya bostäder före år 2014.

– Kommunen befinner sig i en ny situation. Vi har blivit uppmärksammade på att det kan finnas möjlighet att få till en ändring i det här, säger kommunstyrelsens ordförande Thomas Doxryd (S).

Därför vänder sig Hallsbergs kommun nu till regeringen. Kommundirektör Torbjörn Dybeck har skrivit ett brev där han förklarar att Hallbo numera har god kontroll på sin ekonomi, till skillnad mot år 2004 då avtalet upprättades. Därför begärs i brevet att restriktionerna upphävs så att Hallbo kan låna pengar och börja bygga.

– Hallbo behöver få större möjligheter att agera på bostadsmarknaden, och göra investeringar, säger Hans Karlsson (S), ordförande i Hallbos styrelse.

Läs mer i tisdagens NA.

Mer läsning

Annons