Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vill ha nya vänorter

Nu har kommunfullmäktige i Jajce skickat en formell vänortsförfrågan till Hallsbergs kommun. Men vänortssamarbetet mellan Hallsberg och Toijala samt Valga föreslås att upphöra.

Annons

Sedan flera år tillbaka finns tankarna om att starta ett vänortssamarbete mellan Hallsbergs kommun och den bosniska kommunen Jajce. Idén kommer ursprungligen från kommuninvånare i Hallsberg som har sina rötter i Jajce.

Hittills har representanter från Hallsberg och Jajce varit på stadsbesök i varandras kommuner. Och i fjol deltog ett handbollslag från Jajce i Järnvägen cup i Hallsberg. Dessutom har Sydnärkes utbildningsförbund planer på att starta ett utbyte med Jajce angående skola och utbildning.

– Vi känner att vi kan göra skillnad på flera fronter med ganska små hjälpmedel, framför allt med kunskap, säger kommunstyrelsens ordförande Thomas Doxryd (S).

Han beskriver en fascinerande stad med stora behov. Exempelvis har Jajce 46 procent arbetslöshet, berättar Doxryd.

– De har behov av oerhört mycket, säger oppositionsråd Ewa Unevik (M).

Nu föreslår politikerna i kommunstyrelsen att Hallsbergs kommun ska tacka ja till vänortsförfrågan och skriva en avsiktsförklaring med Jajce.

En förutsättning för att ett vänortssamarbete ska lyckas är att det finns en aktiv vänortsförening. Och en sådan är under bildande, berättar Doxryd.

I dag har Hallsbergs kommun tre vänorter: Gifhorn i Tyskland, Toijala i Finland och Valga i Estland. Men eftersom Hallsberg i stort sett inte haft någon kontakt med vare sig Toijala eller Valga på tio år föreslår kommunstyrelsen att vänortsförhållandena med de två orterna ska avslutas.

– Vi kommer att ställa en förfrågan till dem om att avsluta, förklarar Thomas Doxryd.

Jajce

Jajce ligger i mellersta Bosnien–Hercegovina, 10 mil nordväst om Sarajevo.

Jajce var en gång huvudstad i Bosnien.

Staden står på kö för att tas upp på Unesco’s världsarvslista.

Före inbördeskriget hade Jajce 45 000 invånare. I dag är det 30 000.

Omkring 7 000 personer från Jajce flydde under kriget och lever i dag i andra länder. Ett 60-tal bor i Hallsbergs kommun.

Mer läsning

Annons