Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunfullmäktige: Oenighet om organisationsförslaget

Ett positivt resultat, men efter ett stålbad. Så sammanfattades kommunens årsredovisning för 2013 på kommunfullmäktige på måndagskvällen. Kommunens nya organisation avhandlades också med viss oenighet.

Annons

Kommunfullmäktige godkände årets plusresultat på 11,6 miljoner kronor och lämnade ansvarsfrihet till kommunstyrelsen, men debatterade också bokslutet.

– 2013 var på många sätt ett tufft år, sa Andreas Svahn (S), kommunstyrelsens ordförande. Vi gick in med ett underskott, men går ut med ett överskott. Vår personal har gjort ett kanonjobb som klarat det här. Och vi politiker är valda för en verksamhet av hög kvalitet, men förmår vi inte hålla ekonomin kommer vi inte att klara det andra heller.

Bland glädjeämnena lyfte Andreas Svahn att det byggs nya lägenheter i kommunen, Postens etablering och att kommunen har fått utmärkelsen som landets näst bästa logistikkommun efter Göteborg.

Tomas Hagenfors (KD) höll med om att Hallsberg är en ”kommun på rätt spår”.

– Men besparingen har gått för långt. Många mår dåligt i kommunen i dag. På våra verksamhetsbesök hos bland annat elevhälsan i skolan, har vi träffat tappra och lojala medarbetare, men också hört ett samstämmigt rop på hjälp. Det behövs mer tid för förebyggande arbete.

Lotta Öhlund (MP) efterlyste en miljöredovisning i årsredovisningen. Lennart Pettersson (M) tyckte att kvalitetsredovisningen kommit till korta till förmån för en fixering av pengar.

Eva Unevik (M) lyfte den skarpa kritik som revisorerna riktat mot bristerna i redovisningen kring bygget av Kopparslagaren.

Trots att inte alla nämnder gjort positivt resultat 2013, beslutade kommunstyrelsen att ändå inte låta någon nämnd ha ytterligare beting att hämta in under 2014.

– Det skulle inte kännas rimligt att gå in i ett nytt år med det kravet, sa Andreas Svahn.

Omorganisationen av Hallsbergs kommun var också ämne för debatt. I stort sett är alla partierna eniga om att inrätta en ny organisation med tre nämnder och där en stor del av de tekniska frågorna förs över till Sydnärkes miljönämnd. Men på en fråga är partierna inte eniga: folkhälsofrågan. Enligt organisationsförslaget ska alla folkhälsofrågor i fortsättningen hanteras av socialnämnden. Bland annat med argumentet ”av praktiska skäl”, och att kommunstyrelsen ska ägna sig åt mer .

– Vilka är dessa praktiska skäl? Folkhälsofrågor är väldigt övergripande och går in i alla nämnders arbete, konstaterade Mia Sydow Mölleby (V).

M, KD, FP, C, V och SD godkände organisationsförslaget med undantag av Folkhälsofrågan, som de tyckte skulle ligga under kommunstyrelsen.

Men S-majoriteten klubbade ändå igenom förslaget, och ett löfte om att utvärdera framöver.

KATARINA HANSLEP

Läs mer i papperstidningen eller köp e-tidningen här nedan

Mer läsning

Annons