Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst och kafé i Åkerby gamla skola i sommar

Åkerby gamla skola i Sköllersta har inte använts för sitt ursprungliga syfte sedan 1960-talet, men inte står den tom för det. I sommar är skolan öppen med utställningar, kafé och torsdagsträffar och alla är välkomna.

Annons
Elevkonst. Fjärilarna som täcker ett av rummen i gamla skolan är skapade av skolelever från Sköllersta.Foto: Linnéa Katz

Den stora röda träbyggnaden ligger lite avsides till, snett mitt emot Sköllersta hembygdsgård. Inne i huset finns det sommarkafé och i det stora rummet ställer konstnärer ut sina verk.

– Det är lokala konstnärer, som Ulf Andersson och Inga-Berit Jansson, säger Tekla Larsson från hembygdsföreningen.

Längre in i det stora rummet täcks väggar och pelare av pappersfjärilar av olika slag.

– Fjärilarna är gjorda av skolbarn från Sköllersta skola och Folkaboskolan. De fick fria händer att skapa fjärilar, berättar Tekla Larsson.

Hela rummet är en enda stor utställning, med många saker att se på. Utöver konstnärernas verk och barnens fjärilar, finns det stearinljus som stöptes i höstas samt olika sorters hemslöjd. Hemslöjdsartiklarna är skapade av medlemmar i hembygdsföreningen.

– Hembygdsföreningen har en lokal i Pålsboda, där vi samlas ett gäng på måndags- och torsdagskvällar. Vi använder alla möjliga hemslöjdstekniker och så ställer vi ut det här, säger Tekla Larsson.

Mer läsning

Annons