Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsthall visar Brunzells livsverk

Från och med i dag visas designern Vanja Brunzells kläder på Hallsbergs konsthall. Kommunens invånare får därmed chansen att lära sig mer om den Hallsbergsfödda klädskaparen.

Annons
Blommigt. Elisabet Claesson visar upp ett exempel på hur Vanja Brunzell inspirerades av naturen i sitt skapande.

Vanja Brunzell hade i många år ett eget klädmärke och länge drev hon en butik i Stockholm och en i Uppsala. Under många år skapade hon dessutom kläder till ett otal teateruppsättningar. Men hennes bana började i Hallsberg.

– Hon började på realskolan och gick ett år där, men sedan gick hon i lära till modist på Damhatten här i Hallsberg, säger Annica Fjällstam-Eriksson, som sammanställt utställningen.

Det här är första gången som Vanja Brunzells skapelser ställs ut i hemorten. Tyvärr fick hon inte uppleva det ögonblicket själv, eftersom hon avled hösten 2010, 82 år gammal.

Bidrag från vänner– Men hon var här i Hallsberg på den årliga Karindagen i höstas och då fick hon träffa några av sina barndomsvänner, säger Fjällstam-Eriksson.

De vännerna har även bidragit till utställningen med historier om hennes barndom och ungdom.

– Vanja växte upp bara några hundra meter härifrån, säger Fjällstam-Eriksson.

Historiskt kunnigKläderna som ställs ut i Hallsberg ägs nu av Vanjas brorson och de har nyligen varit utställda på Sigtuna museum, där Elisbet Claesson jobbar. Hon var väninna till Vanja Brunzell och kan berätta mycket om hennes klädskapande.

– Vanja var bland annat oerhört historiskt kunnig och det kan man se i många av de kläder som hon skapade, säger Elisabet Claesson.

Utställningen med Vanja Brunzells kläder pågår till och med den 14 augusti.

Historiskt. Den här dräkten är inspirerad av den danske kungen Kristian Tyrann och skapades till en utställning i Stockholm.

Mer läsning

Annons