Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstnärsbanan började på Volvo BM

Efter fyra år är Tomas Lidén känd som kalenderkonstnär i Örebro rådhus. Men vad nästan ingen vet är att Lidéns konstnärsbana började på Volvo BM. I dag är han tillbaka i Hallsberg och öppnar en ny utställning.

Annons
Hemvändare ställer ut. Konstnären Tomas Lidén har blivit ”kändis” sedan han stod och böjde plåt hos Volvo på 70-talet. I dag har han vernissage för en ny utställning i Konsthallen, Bergööska huset.

Tomas Lidén har sina rötter i Norrbotten. Men i likhet med många kom han som ”invandrare” till Hallsberg i sin barndom.

– Jag har gått på Alléskolan och jobbat på Volvo BM, som det hette då på 1970-talet, berättar han.

Han arbetade på gamla plåtverkstaden. Och det var i färd med det som Tomas Lidén fick lust att gå vidare med sitt intresse för skapande.

– Jag gick förberedande konstskola i Göteborg och Konstfack i Stockholm. Sedan dess har jag bott i Stockholm, men har ställt ut på många ställen.

Jobbar du heltid med konst?– Nej, jag jobbar halvtid på Posten också. Det är ganska trevligt.

I dag, när barnen är utflugna, börjar Tomas Lidén längta tillbaka till landsbygden. Därför blev han extra glad när de hörde av sig från Hallsbergs bild- och konstförening och ville att han skulle ställa ut i Bergööska huset. Utställningen öppnar i dag, Tomas finns själv på plats klockan 11–14.

Dubbla teknikerLidén påminner en smula om Dr Jekyll och Mr Hyde. Han jobbar med två olika tekniker som skiljer sig rätt mycket åt. Den ena är en slags blandteknik med avstamp från naturen. Han målar flera lager, sen skrapar han av och tvättar bort, sedan målar han på igen. En rad olika matrial används.

Den andra tekniken kallar Lidén för fotokemiskt måleri. På gammeldags fotopapper målar han helt enkelt med fixerings- och framkallningsvätskor. Pappret ”beter sig” lite som det vill i processen.

– Det är en intressant kombination av kontroll och brist på sådan. Det går aldrig att göra exakt som jag vill, säger han och skrattar.

Fotokemiskt måleri. Förutom ”vanligt måleri” gör Tomas Lidén även tavlor av fotopapper som han målar med framkallnings- och fixeringsvätskor.

Mer läsning

Annons