Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstrummet Aniara blir kvar

Efter tre år som projekt och lång tid av ovisshet är det nu klart: Konstrummet Aniara blir kvar.

Annons
Glada medarbetare. Personalen på Aniara, John Hayes, Julia Bentfjord, Gunilla Gustavsson och Robin Johansson är glada för att konstrummet Aniara får finnas kvar. Här passar de också på att visa några av luckorna ur Aniaras konstkalender, där ett nytt konstverk visas varje dag i skyltfönstret.

 – Äntligen. Det känns väldigt positivt, säger John Hayes, arbetsledare på Aniara. Politikerna har visat att de faktiskt bryr sig om vår målgrupp.

Aniara är en kreativ verkstad och arbetsplats. Gemensamt för deltagarna är att de är unga och har någon typ av funktionshinder. Verksamheten är ett komplement till kommunens dagliga verksamhet för funktionshindrade och förberedande inför arbetslivet.

Det var först ett EU-projekt och övergick till ett samarbete mellan kommuner. Framtiden har varit oviss men nu har Hallsbergs kommun bestämt sig. Verksamheten fortsätter och får ekonomiskt stöd för 2015. Hallsbergs kommun köper 15 platser, och Aniara blir en del i kommunens arbetsmarknadssatsning, tillsammans med kommunens dagliga verksamheter, socialpsykiatrin och arbetsmarknadsenheten.

– Verksamhet som bedrivs hos Aniara är bra och viktig och väl kompletterar den verksamhet som vi bedriver i egen regi, säger Magnus Andersson som är ordförande i Socialnämnden i Hallsberg.

Med på tåget finns också Kumla kommun, som via sitt utökade konsultavtal med stiftelsen Activa fortsätter sitt engagemang i Aniara. Föreningen samarbetar också med Alléskolan och ABF, allt under organisationens Activas paraply.

– Det har varit tufft att inte veta vad som ska hända. Många trodde att Aniara snart måste stänga, och det kändes inte roligt. Men nu är det bättre, säger Robin Johansson, som också jobbar på Aniara.

Verkstaden fungerar som en mötesplats där man kan utveckla skapande och kreativitet och prova olika tekniker för det. Konstrummet fungerar också som en liten affär, där deltagarnas arbeten säljs.

– Vi märker att Hallsbergare börjar hitta hit och känna igen oss. Vi får alltfler besök, säger Gunilla Gustavsson.

Många är nyfikna på Aniaras konstkalender med ett nytt konstverk varje dag. .

– Både vi och deltagarna har gjort kalendern och det är tredje året vi har den, säger Gunilla.

Den andra delen av Aniara, Maskin- och fastighet, ska flytta in i en lokal i Hallsberg och förberedelserna pågår.

Aniara har också inlett ett samarbete med Örebroprojektet Artkod, konst som uttryck för barn och unga i det offentliga rummet.

– Artkod har lite samma tänk som oss och vi hoppas kunna utveckla samarbetet, säger John.

En workshop i graffitimålning har hållits och kommer fortsätta i januari då invigning av Aniaras grafittivägg planeras.

– I framtiden vill vi också utveckla mötesplatsen Aniara, och bjuda in allmänheten ännu mer. Till exempel till musikkvällar, kurser och möten.

KATARINA HANSLEP

Mer läsning

Annons