Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kund lämnade stulen plånbok i pant

När taxin var framme i Örebro sade sig kunden ha glömt sitt kontokort i bostaden. Han lämnade plånbok och mobil som ”pant” – men kom aldrig tillbaka. Det visade sig att både plånbok och mobil var stulna.

Annons
Förskott snart ett villkor? En man som anlitade Taxi Hallsberg både smet från betalningen och lämnade stulna saker i pant. Problemet att få folk att stå för sina taxiresor gör att chaufförerna går mot förskottsbetalning.

Taxichauffören Lars Fagerlund är förbannad. Han äger ett av de elva fordon som körs i Taxi Hallsbergs ekonomiska förening, och det är hans medarbetare som blivit utsatt för bedragaren.

– Det händer att vi tar emot pant av folk som är trovärdiga, oftast har det fungerat. Men efter det här känns det som en väldigt dålig idé, säger Lars Fagerlund.

Klockan fyra på morgonenDet var förra lördagen som en man i 30-årsåldern uppsökte taxistationen i Hallsberg. Klockan var bara fyra på morgonen, men i Hallsberg är det vanligt att folk vill ha taxi dygnet runt.

– Mannen var prydlig och välklädd, chauffören hade ingen anledning att misstänka att något var galet, berättar Lars Fagerlund.

Hade ”glömt” kortetMannen önskade att bli körd till Väster i Örebro, där han uppgav att han bodde. På fråga från chauffören svarade mannen att han skulle betala med kort.

Väl framme i Örebro konstaterade mannen att han hade ”glömt” kontokortet. Han skulle bara springa upp i bostaden och hämta det.

– Ta min plånbok och mobil i pant så du inte tror att jag ska smita, sade mannen och gav sakerna till chauffören.

Försvann spårlöst

Sen försvann resenären. Taxi-chauffören sökte efter honom en stund, men på adressen som mannen uppgett fanns inget namn som stämde. I den kvarlämnade plånboken fanns sju kronor.

– Vi polisanmälde smitningen. Sedan visade sig mobilen och plånboken vara stulna. Polisen har identifierat ägaren, så mycket mer vet vi inte om det.

Enligt Lars Fagerlund är det inte vanligt med rena smitningar från taxiresor i Hallsberg. Där-emot kan det vara pinsamt trassligt att få folk att betala resan de har köpt. Ibland är chauffören snäll och ger en kort dispens. Kanske är det slut med det nu.

– Ja, på det här viset går vi allt mer mot förskottsbetalning. Vi blir tvungna till det, säger Fagerlund.

Mer läsning

Annons