Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvartett siktar på junior-EM

85 SM-medaljer, 17 svenska rekord och 69 distriktsrekord. Det är den sammanlagda meritförteckningen för de fyra bågskyttar från Järnvägens BF som nästa vecka tävlar i junior-EM i Danmark.

Annons
Klas Toresson, Marcus Lagneholt, Marcus Svensson och Marcus Lindberg från Järnvägens BF laddar alla för junior-EM i bågskytte nästa vecka.

Det händer mycket runt Järnvägens bågskytteförening just nu. Arbetet med den nya inomhushallen pågår för fullt och i början av juli skickar klubben fyra bågskyttar till JEM i Nyköbing i Danmark. Därmed är man den svenska klubb som har med flest deltagare i truppen.

– Det är första gången vi har med flera samtidigt, tidigare har det bara varit en vid några tillfällen, säger Anders Fredriksson, som är ordförande i Järnvägens BF.

Tre debutanter

Men även om det är en meriterad kvartett som föreningen bidrar med gör tre av dem, Marcus Svensson, Klas Toresson och Marcus Lindberg, landslagsdebut. Endast Marcus Lagneholt har tidigare erfarenhet från internationella mästerskap. Men någon nervositet märks inte hos debutanterna.

– Nej, jag är inte direkt nervös. Det är ju första gången så det handlar mycket om att vara med och se och lära inför framtiden, säger Klas Toresson.

Marcus Lagneholt har bland annat deltagit på junior-VM tidigare och vill göra bättre ifrån sig nu än på tidigare landslagsuppdrag.

– Jag vill känna att jag skjuter bra, det är det viktigaste. Hur långt det räcker får man se, säger han.

Framgångsrik förening

Det är några hektiska veckor som väntar för de unga bågskyttarna från Järnvägen. Dagarna innan JEM avgörs nordiska ungdomsmästerskapen i Lindome utanför Göteborg. Där deltar hela JEM-kvartetten, samt ytterligare fem bågskyttar från föreningen. Det är ytterligare ett kvitto på att Järnvägens BF är en av landets mest framgångsrika bågskytteklubbar.

– De senaste åren har vi varit den klubb i Sverige som haft flest tävlingsaktiva bågskyttar, säger Marcus Lagneholt.

Anders Fredriksson förklarar framgångarna bland annat med det lyft i medlemsantal som klubben fick när man flyttade in inomhusbanan i Kärr 2005.

– Vi har ökat antalet aktiva skyttar från 20 till 85 sedan dess. Vi har otroligt många föräldrar som är aktiva i klubben och vi låter dem vara ledare på sina egna villkor, det tror jag är en viktig orsak, säger Anders Fredriksson.

Lars-Ivar Jansson

Mer läsning

Annons