Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnliga avtryck på sommarutställningen

Kvinnliga avtryck inom allt från konst och litteratur till idrott och en nyförvärvad tavla av Karin Larsson. Det är något av vad som erbjuds på årets sommarutställning på Bergööska huset som invigdes igår.

Annons
Utställningsproducenten Kathrin Jakobsson och kulturassistenten Sara Rothstrand har arbetat med årets sommarutställning.

Sommarutställningarna på Bergööska huset har arrangerats årligen sedan 2009 och har ofta kopplingar till antingen Karin Larsson eller Hallsberg – eller både och. I år är det alltså kvinnor i fokus i utställningen som fått namnet ”Kvinnliga avtryck”.

– Vi har valt ut ett antal kvinnor inom olika områden, från 1800-talet och fram till idag. Alla har någon typ av koppling till Örebro län, men vissa har lämnat avtryck även internationellt, säger Christina Johansson, kulturchef i Hallsbergs kommun.

Författare som Maria Lang och Anna Jansson, konstnären Ingela Agger och bowlingspelaren Ingrid Andersell är några av de nutida exemplen, medan Elise Sahlqvist, Margit Palmaer och Karin Larsson själv är några av kvinnorna från äldre tider som finns representerade på utställningen. Totalt är drygt 20 kvinnor med och deras gärning beskrivs i informationstexter, men även genom exempelvis konstverk och böcker.

Utställningen Kvinnliga avtryck finns i konsthallen på Bergööska husets undervåning. Övervåningen, den så kallade Bergöövåningen, är som vanligt öppen under sommaren och den har fått ett nytillskott i form av en tavla som Karin Larsson målade under sin studietid, som kommunen nyligen ropat in på auktion.

– Vi vet inte så mycket om den, men den heter ”Flickporträtt”. Karin målade en hel del, men efter att hon gifte sig med Carl Larsson slutade hon. Sedan tidigare har vi bara en annan tavla som Karin målat i original, säger Christina Johansson.

Förra sommaren invigdes en modelljärnväg av Hallsberg i Bergööska husets magasin och även den är en del av sommarens utställning. Sedan förra sommaren har det hänt en hel del nytt i den lokalen.

– Adventskyrkan finns med nu och vi håller på med rangerbangården. Bryggorna för kontaktledningar har vi också fått dit nu inför sommaren. Det har varit ett riktigt petjobb, varje enskild brygga är återgiven exakt, säger Göran Jonsson från Hallsbergs modelljärnvägsförening, vars medlemmar byggt upp det naturtrogna landskapet.

Nytt för i år i Bergööska huset är dessutom ett litet café med uteservering, där besökarna kan fika, något som efterfrågats tidigare somrar.

Årets sommarutställning på Bergööska huset arrangeras av Hallsbergs kommun och är öppen tisdag till söndag mellan klockan 10 och 17 hela sommaren fram till 16 augusti, undantaget midsommarhelgen.

Mer läsning

Annons