Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnor skrivs in i historien

Historien för konstindustri och formgivning håller på att skrivas om, säger Kerstin Wickman, professor vid Konstfack. Överallt finns det starka kvinnor värda att lyfta.

Annons
Kerstin Wickman, professor vid Konstfack, presenterade en lång rad kvinnor som haft betydelse i form- och designhistoirien. Karin Bergöö Larsson från Hallsberg är en av dem.

Dagen innan den internationella kvinno-dagen bjöd föreningen Karin Bergöö Larssons vänner in till eftermiddagste i församlingsgården.

– Vi tycker att Karin Bergöö Larsson är internationell, både med sin textilformgivning och de många recept och ideer som hon förde med sig in i det svenska köket från sina resor, inledde föreningens ordförande Ullabritt Öhman Pedersén.

Kerstin Wickman, författare och professor vid Konstfack, berättade om kända och okända kvinnor som haft stor betydelse inom den svenska form- och designhistorien.

– Hade Karin Bergöö Larsson varit målande konstnär hade hon varit föregångare till en hel generation konstnärer som kom efter henne, menade Kerstin Wickman.

Kerstin Wickman gav exempel lång rad kvinnor i historien som har haft betydelse. Hon började med Eva Ekeblad, som på 1700-talet uppfann potatismjölet och potatisbrännvinet, och den engelska silversmeden Louisa Courtuald

– På 1700-talet kunde man som kvinna vara företagare och utveckla uppfinningar. På 1800-talet var det nästintill omöjligt fram till att skråsystemet avskaffades.

Innovativ design har ofta uppstått när nöden kräver det. Så var det för änkan Amalia Eriksson, som uppfann polkagrisen 1859.

– Amalia måste försörja sig när hennes man gick bort. Polka var den tidens modeord, och hon förstod att också göra karamellerna moderna, med sitt randiga mönster, berättar Kerstin.

En liknande historia har Lovikavantarna, som designades av Erika Aittamaa i Tornedalen, både för att vara vattentäta och lätta att torka, men också unikt mönstrade.

Karin Bergöö Larsson var en av de första kvinnorna som tilläts gå på Konstfack, och rektorn insåg att det inte gick att hålla skolan stängd för kvinnor.

Kvinnor ligger ofta bakom uppfinningar för att förbättra sina egna arbetsplatser, vilka ofta fanns i köket.

1800-talets amerikanska kvinnor skulle arbeta självständigt och inte ha tjänstefolk.

Spisar som kunde värma vatten, ugnar, tvättmaskiner och symaskiner är exempel.

– Kvinnor har odlat, rötat, brakat, skäktat, kardat, spunnit, virkat, vävt och broderat. Det är grunden för det textila arvet vi har och som kom att göra avtryck i de svenska hemmen.

Hur de har lyfts fram genom historien har varierat.

– Det går upp och ner. Periodvis har kvinnorna hållits tillbaka och sällan omnämnts, ibland har de gjort braksuccér. Men de finns genom hela historien och är värda att lyfta, säger Kerstin Wickman.

Katarina Hanslep

Mer läsning

Annons