Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkoavgiften höjs

Kyrkoavgiften höjs med tio öre i Hallsbergs församling. Det råder ingen ekonomisk kris, men verksamheten har gått back i flera år. Socialdemokraterna reserverar sig mot höjningen.

Annons

Kyrkofullmäktige i Hallsberg har haft sitt höstmöte. Vid det röstade ledamöterna i Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, POSK, för tio öres höjning av kyrkoavgiften.

Majoriteten i fullmäktige stödde POSK:s linje och man beslöt att genomföra höjningen.

– Vi är ingen krisförsamling, vi har ett gott kapital. Men vi har också gjort stora investeringar utan att ta lån. Enligt revisorerna lever vi lite farligt, säger Gunnel Häggstam, ordförande för kyrkorådet och ledamot i kyrkofullmäktige.

Hallsbergs församling har en livlig verksamhet. För några år sedan gjordes stora satsningar. I dag ”kryllar” det av människor i alla åldrar i de olika aktiviteterna som erbjuds. Men verksamheten går med underskott.

– Och det har den gjort år efter år. Som det har varit nu har avkastningen från kapitalet fått användas till löpande utgifter. Vi återför inget, och då urholkas det, förklarar Gunnel Häggstam.

Avkastningen behövs för att kompensera inflation, för att möta högre kostnader i framtiden och för att kompensera avskrivningarna på församlingens fasta tillgångar. Kapitalet ska förvaltas, inte förbukas, menar hon.

– Revisorerna har kritiserat oss för att verksamheten inte går ihop. Och det är svårt att göra någon långsiktig planering när verksamheten går back, tillägger kyrkokamrer Jan Thelin.

Barbro Isaksson

Läs mer i torsdagens NA.

Mer läsning

Annons