Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkogårdens miljö blir förstörd

Kyrkoherde Ingemar Frenskar begriper inte att kulturvårdande instanser kunde säga ja till byggförslaget.
– Kyrkogårdens miljö förstörs och huset hamnar precis inpå de äldre gravplatserna, säger han.

Annons
Alternativa förslag. Kyrkoherden och en ledamot i kyrkorådet föreslår i stället att den så kallade röda boden vid Sockenkyrkan ska byggas om, eller till, och bli ny bisättningslokal. Förslaget har fått stöd av kommunens arkitekt. Ett tredje förslag är att bygga ny bisättningslokal framför röda boden, utanför själva kyrkogården.

Ingemar Frenskar har svårt att förstå att det är sant. Kyrkbacken vid Sockenkyrkan har medeltida inslag och bjuder en storslagen utsikt mot söder. Men nu ska ett tvåvåningshus byggas in där och täppa till vyerna, menar han.

– Det är så kortsiktigt tänkt. Den nya bisättningslokalen ska täcka behoven för båda våra kyrkor, men ytorna blir minimala. Det finns inga utvecklingsmöjligheter här, säger Frenskar.

Fördelen som har framförts med att bygga på kyrkogården är närheten till kyrkan. Ur arbetssynpunkt är det lätt att styra in kistan från bisättningen till kyrkan. Frenskar kan förstå det.

Lediga lokaler

– Men vi måste tänka till vad vi har för lokaler och vad vi behöver göra med dem. I dag har vi lokaler vid Sockenkyrkan som inte används och som är dåligt disponerade. Det är inte några långa transportavstånd från dem heller, säger han.

Bredvid kyrkogården finns ”röda boden” där kyrkogårdsarbetarna har personalrum och maskinförråd. Där har kommunens arkitekt föreslagit att en bra lösning skulle vara att bygga ut boden med en bisättningsdel förskjuten i vinkel.

Ont om omklädningsrum

Kyrkorådet har tittat på det förslaget, men menar att verksamheten vid förrådet skulle bli störande för bisättningen.

Ingemar Frenskar föreslår i sin tur att röda boden ska byggas om helt till bisättningslokal. Samtidigt kan då övervåningen på församlingshuset Sockenstugan, som i dag står tom, renoveras till lämpliga personalutrymmen, anser Frenskar.

– I dag finns inte ens skilda omklädningsrum i röda boden för kvinnor och män, säger han.

Vidare har församlingen ett magasin strax intill som kan anpassas till garage och förråd, menar Frenskar. Och vill man likväl bygga en ny bisättningslokal bör man åtminstone göra det bredvid kyrkogården, kanske strax intill röda boden där vatten och avlopp redan finns framdraget, anser han.

Bisättningslokalen kommer även att användas vid borgerliga begravningar, liksom av begravningssällskap som tillhör andra religioner. Ur de perspektiven är det en fördel att inte vara precis inpå kyrkan, menar Ingemar Frenskar.

– En bisättningslokal bör man bygga på neutral mark, säger han.

Kritisk präst. Kyrkoherde Ingemar Frenskar hoppas att kyrkofullmäktige avblåser byggplanerna på kyrkogården.

Mer läsning

Annons