Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laddade för final i ritt

Den 30 juni arrangerar Viby rid- och körsällskap final i ridsportallsvenskans division 3 i Vretstorp. Och i den finalen kan klubben nå sin största framgång på länge inom ponnyridning.

Annons
Emma Andersson, Tove Olsson och My Huss utgör tre sjundedelar av Viby rid- och körsällskaps lag. Övriga lagmedlemmar är Jonna Sunvisson, Linnea Thorén, Ida Ljungström och Lisa Huss.

Efter två deltävlingar i serien leder Viby RK:s lag efter att ha vunnit en deltävling och kommit tvåa i den andra. Men även om de sju tjejerna i laget gillar att det går bra för dem verkar de ganska överens om att det finns viktigare saker än att vinna.

Upp i sadeln igen

– Det är roligt att vinna, men inte viktigt. Det som är roligast är att man får rida tillsammans med sina kompisar, säger Lisa Huss, som ingår i laget tillsammans med sin storasyster My.

De sju tjejerna i Vibys lag är mellan 11 och 15 år i en serie där maxåldern är 18 år. Ulrika Sunvisson är en av två lagledare och hon är imponerad över de unga tjejerna.

– De är tuffa och de tar ansvar. De har kastats av hästarna många gånger men sätter sig bara i sadeln direkt igen. En av dem som fått klättra upp i sadeln igen är My Huss, som är äldst i laget med sina 15 år.

– Jag har nog blivit avkastad minst 40 gånger, säger hon med ett glatt leende och klappar sin kraftfulla B-ponny Grafftons Mr McKenzie.

Inne i en testperiodÄven Emma Anderssons häst Sörbys Zilda är kapabel att hitta på en del bus.

– Han har varit inne i en testperiod ett tag, men det ska inte vara några problem i finalen, säger Emma.

Att bilda ett lag i vad som egentligen är en individuell idrott är inte helt enkelt, särskilt inte i ridsport.

– Det är en sak att bygga en lagkänsla i ett fotbollslag där alla åker i samma buss till matcher och turneringar. Vi har ju hästtransporterna att tänka på, så de flesta sitter i varsin bil, säger Ulrika Sunvisson.

Men lagkänslan i Vibygänget är god.

Alla bidrar på sitt sättDet finns endast utrymme för fyra av de sju att rida i varje serieomgång, så resten får bidra på annat sätt.

– Och det har de verkligen gjort, de som inte tävlar springer runt med vatten och saft till ryttarna och gör sitt bästa för att allt ska gå bra, säger Ulrika Sunvisson.

Jonna Sunvisson rider sin ponny Quite Bright i torsdagens final i ridsportallsvenskan i Vretstorp.
Lisa Huss har ridit sin Knyttes Niljus i de två tidigare deltävlingarna i ponnyallsvenskan.

Mer läsning

Annons