Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägg inte ned tågtrafikledningen

Behåll sex trafikledningscentraler på järnvägen i stället för fyra! Den uppmaningen fick Caroline Ottosson, Trafikverkets ställföreträdande generaldirektör, när hon kom till Hallsberg i går.

Annons

Regionförbundet Örebro och Hallsbergs kommun har tagit fram ett remissvar på Trafikverkets utredning om hur ett nytt trafikledningssystem för tågen ska se ut. Den gemensamma kraftsamlingen görs för att järnvägen med tillhörande näringar anses mycket viktig för den kommunala och regionala tillväxten.

På måndagen hölls möte i Hallsberg dit Caroline Ottosson var inbjuden. Förutom ställföreträdande generaldirektör är hon även chef för Trafikledningen.

– Vi framförde våra tankar om den enorma centralisering som föreslås. I Trafikverkets förslag ligger fokus på persontrafiken, och vi är oroliga för godstrafiken och näringslivet, säger Andreas Svahn (S), kommunstyrelsens ordförande i Hallsberg.

Utredningens förslag innebär att trafikledningscentralerna i Hallsberg, Norrköping, Ånge och Boden läggs ned. Kvar blir centralerna i Malmö, Göteborg, Stockholm och Gävle.

En sådan förändring är dock vansklig för godstrafiken genom landet och för transporterna på malmbanan i norra Sverige, menar företrädarna i Örebroregionen. De anser att trafikledningen ska behållas även i Hallsberg och Boden, en synpunkt som Ottosson fick ta med sig inför beslutet.

Mer läsning

Annons