Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Lejonen" gör vårfint i spår och parker

Betalning utgår inte, ingen annan förmån heller. Medlemmarna i Lions club städar i Hallsbergs strövområden av sin godhet, och för att få det fint i kommunen.

Annons

Tack vare välvilliga medlemmar i Lions club Hallsberg är nu elljusspåren i Stocksätter, Långängen, Vretstorp och Östansjö vårstädade. Här ses  Bertil Fredriksson, Barbro Karlsson och Erkki Hartikainen i full färd med skräppåsarna.

Kanske har du sett deras karakteristiska gula och lila jackor sticka ut bland grönskan. Det är ett 20-tal medlemmar från lokala Lions club Hallsberg som nu i början av april har varit engagerade i vårstädningen runt om i kommunens naturområden.

-Vi har städat längs elljusspåren i Vretstorp, Östansjö, Stocksätter och Långängen, även en bit ut i närskogarna vid spåren. Vi brukar göra den här insatsen varje vår, berättar Hans-Olov Moberg, kassör i Lions Hallsberg.

Klubben har dessutom städat vid Eko-parkens vandringsleder, och längs Storån. De har också röjt runt Hässlebergsdammen, samt i före detta folkparksområdet i norra Hallsberg.

-Mycket skräp har tagits om hand. Allra mest är det flaskor, lättmetallburkar, plastpåsar, hundbajspåsar och godispapper, men också vantar, pappkartonger, skräp från fyrverkerier, bollar, skor och mycket annat, säger Moberg.

För ungefär 15 år sedan sattes träskyltar upp längs spåret och i gamla folkparken vid Stocksätter. På dem finns information om träd och växtlighet i det artrika området.

- De skyltarna har vi riktat och snyggat till. Några fick sättas upp igen, då de låg nere på marken.

Varför gör ni allt det här jobbet?

- Vi tycker det är en bra aktivitet som ger mycket positivt tillbaka. Folk blir glada då de ser oss i våra gula jackor. Vår förhoppning är också att det känns svårare att slänga skräp då det är rent utefter lederna.

Lions är en av världens största hjälporganisationer. Men förutom alla hjälpande projekt och insamlingar som Lions ständigt jobbar med är det också sagt att medlemmarna ska engagera sig ideellt i olika samhällsprojekt för att göra världen till en bättre värld att leva i.

- Bland annat har vi som mål att göra en särskild miljö-insats varje år. Man kan säga att vårstädningen har blivit vårt lokala bidrag här i Hallsberg, säger Moberg.

Nu väntar nya projekt för klubben. Som traditionen bjuder arrangerar Lions Hallsberg stort Valborgsmässo-firande i Verners backe den sista april. Efter det väntar organisationens 100-årsfirande, som för Hallsbergs del blir en öppen fest i spontanlekparken den 6 maj.

Mer läsning

Annons