Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokalkändisen "Kjell på Ica" slutar

Tusentals kunder har genom åren bett honom att ”lägga sin hand” på julskinkan. Den här julen blir det för sista gången. Efter 45 år i branschen slutar Kjell Wallenlöv som handlare och säljer Ica Allé i cityhuset.

Annons
Sista julskinkan. Är det säkert att det där är bästa julskinkan, du lurar mig väl inte nu? Kjell Wallenlöv hjälper Hans Johansson med skinkvalet. Kontakten med kunderna är det Kjell kommer sakna allra mest när han slutar som handlare.

När ryktet började spridas om att ”Kjell på Ica” skulle sluta var det ingen som trodde på det. Nänä, inte han.

– Honom får de bära ut, det har jag alltid sagt, var den allmänna meningen från folk i Hallsberg.

Kjell skrattar när han hör det, väl medveten om varför folk pratar som de gör. Själv har han kallat Ica Allé för ”min bebis”. Hur många timmar han jobbar varje vecka räknar han aldrig.

– Jag bestämde mig för ett år sedan. Frun, Birgitta, och jag hade diskuterat ett tag och kom fram till att det är dags att sluta. Det börjar kännas att man blir äldre, säger Kjell.

Han slutar den sista februari. Vilken dag som helst blir det klart vem som ska ta över. Det är inte lätt att lämna ifrån sig butiken, erkänner Kjell, det har varit en fantastisk resa att få bygga upp den.

– När jag tog över här var det nästan tomt i cityhuset. Sen kom de efter hand, Lindex, Dressman, bokhandeln, skolrestaurangen och kaféet God smak inte minst. Det har varit roligt att följa den positiva utvecklingen.

Gick back första året

Starten för Kjell blev rena skärselden. Ica Allé hade bara funnits i två år när han tog över, lokalerna var svindyra i det nybyggda huset. Första året gick butiken back miljonbelopp och Kjell blev uppkallad till Ica:s huvudkontor.

– Jag trodde jag skulle få lämna butiken ifrån mig. Men vi såg ju att det fanns potential, berättar han.

Det tog bara ett år till så hade trenden vänt. I dag är det 29 anställda på Ica Allé och butiken omsätter 105 miljoner kronor brutto per år.

– Ett skäl till framgången är att vi har så väldigt bra personal. Många har jobbat hos oss länge, flera har vidareutbildat sig, säger Kjell.

Hustrun Birgitta har också jobbat i butiken hela tiden och är sedan 1996 delägare.

– Hon sköter ekonomin och jag det roliga, säger Kjell och skrattar.

Hur har butikslivet ändrat sig sedan du började?

– Ojoj, när jag började 1966 fanns det inte pommes frites ens en gång. Sen kom en 225-grams förpackning, som en liten ask ärtor ungefär.

Förr kördes varorna ut till butiken i en skåpbil. I dag taxas långtradare med dubbla våningsplan fram till butikens lastbrygga. Sortimentet är inte av denna världen, som Kjell säger. Däremot tycks slit-och-släng tiden vara förbi.

– När jag hade lilla butiken på Nytorget på 80-talet sålde vi tio pallar ljusstakar till jul. Nu säljs några få, säger han.

Vad kommer du att sakna mest när du slutar?

– Den sociala kontakten. Jag gillar att prata med folk. Men vi har barn och barnbarn som det blir bättre med tid för nu.

Efter att ha levt alla år i ett litet radhus funderar Kjell och Birgitta dessutom på att bygga sig ett hus nu, där alla nära och kära får plats.

– Här i Hallsberg – naturligtvis! Vi flyttar inte härifrån, trevligare miljö att leva i finns inte, säger Kjell.

Mer läsning

Annons