Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löparentusiasm på Viby marathon

Viby marathon arrangerades i går för tredje året i rad. I perfekt löparväder kämpade 53 deltagare sig runt de 42 kilometrarna.

Annons
Förberedd. – Att vara utvilad innan loppet är viktigt, och dagen innan brukar jag äta massor med pasta, berättade Barbro Parania som väntade på starten av sitt 222:a maraton.

Innan loppet var det bara 35 anmälda mot förra årets 68. Men efteranmälningar fyllde på antalet under morgonen och arrangörerna var nöjda.

– Målet var 50 deltagare och det klarade vi ju, konstaterade Kent Johansson glatt, ordförande i arrangerande Östansjö SK.

Det hotande regnet höll sig borta och bjöd på idealiskt löparväder: mulet, varmt och vindstilla. Vid nummerlappsutdelningen på Bäcksjövallen i Östansjö var stämningen på topp.

Viby marathon är distriktsmästerskap för Närke, men entusiastiska deltagare från hela landet, elit som motionär, fanns på plats.

– Jag började med Vårruset, men sprang min första maraton 1996 i New York. Jag tycker löpning är en enkel motionsform, man behöver bara ett par bra skor och gå ut genom dörren, säger Barbro Parania från Huddinge.

Hon jagar inte någon speciellt tid, utan vill bara ta ha trevligt och ta sig i mål under maxtiden på sex timmar.

För Stig Söderström från Falun, i klubben Kvarnsveden Friidrott, blev gårdagens maraton hans otroliga 704:e.

– Det första sprang jag 1981 i Örebro, och sen dess har jag sprungit ungefär en tredjedel av loppen utomlands och två tredjedelar i Sverige.

På väg mot starten får han sällskap av Gunilla Franzén från Nyköping som är den kvinna i Sverige som sprungit flest maraton med sina 310 stycken. Båda meddelar att det bästa med löpning är gemenskapen med vänner och att få komma ut och resa.

Banan som gick nästan tre varv runt Vibysjön var väl servad med kontroller var tredje kilometer. De sköttes av aktörer från trakten; Aspa IK, Viby kyrka, Hushållningsgillet och Vretstorp IF. Klubben hade också fått hjälp av Ica Allé för att kunna servera olika energihöjare runt banan, såsom frukt, kaffe, nötter och förstås massor av vatten.

Vinnarna blev till slut Tomas Fridh, Stocksäters IF, på herrsidan, och Helena von Elern, Örebro AIK, på damsidan. De sprang på 2:53:26 respektive 3:33:00.

Perfekt väder. De 53 deltagarna hade perfekta förhållanden under de 42 kilometrarna, med molnigt och varmt väder.
Energipåfyllning. – Detta är en folkfest för bygden och då vill man ställa upp, påpekade Eva Lewin från Viby kyrka som hade hand om en av de fyra servicestationer som fanns längs banan.

Mer läsning

Annons