Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M tog en egen väg i betygsfrågan

Majoriteten var för snabb med sitt nej till betyg i fyran. Det anser Rikard Arveden (M) och pekar på att bildningsnämnden inte ens hade fattat beslut. Moderaterna vill att Hallsberg deltar i försöket.

Annons

Det var i mitten på februari som pilotprojektet presenterades; under våren kan Sveriges skolor anmäla intresse och frivilligt pröva att införa betyg från årskurs fyra.

Enligt direktiven är meningen att initiativet ska komma från rektor och lärare. En förutsättning är att föräldrar har rådfrågats.

Erbjudandet var bara några dagar gammalt när majoritetspolitiker och tjänstemän gick ut i media och lät meddela att Hallsberg säger nej till försöket. De lutade sig mot lärarfackens kritik mot betygen.

– Man borde ha samtalat med dem som jobbar i våra skolor i Hallsberg först, och samrått med föräldrar vars barn det gäller. Det behövde inte vara så där bråttom, säger Rikard Arveden.

Dessutom hade inte nämnden inte fattat sitt beslut, menar han. När nämnden hade ärendet på bordet i veckan som gick lade moderaterna ett motförslag.

Moderaterna vill att bildningsnämnden i Hallsberg ska ansöka om att delta i försöket med betyg från år 4. De vill att uppdrag ges till förvaltningen att undersöka intresse hos skolledning och lärare samt samråda med föräldrar för att redovisa vilka skolor som uppfyller skolverkets kriterier.

Moderaterna blev nedröstade, och reserverade sig då mot majoritetens beslut.

Mer läsning

Annons