Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Majoritetens snäva budget antogs

Budgeten var den viktigaste frågan på måndagskvällens kommunfullmäktige i Hallsberg. Efter frågor från allmänheten och en lång debatt ledamöter emellan antogs majoritetens budgetförslag.

Annons

Redan under åhörarnas frågestund kom budgetfrågan på tal, där det framfördes frågor om de besparingar som planeras inom skolan. Det var också antagandet av nästa års budget, samt flerårsplaner för 2015 och 2016, som var den stora debattpunkten. Att kommunen måste spara var alla partier överens om, frågan var bara hur.

– Hallsberg står inför en ljus framtid. Men för att komma dit krävs hårt arbete och en kommunledning som är beredd att jobba hårt, sa Andreas Svahn (S).

– I det stora

hela håller vi med om majoritetens förslag. Det finns vissa skillnader. Vi vill bland annat stärka upp Socialnämnden och Kultur- och utbildningsnämnden, sa Anders Lycketeg (C) och yrkade bifall till Alliansens budgetförslag.

– Vi måste ha uthållighet för att få Hallsbergs ekonomi i balans. Vi prioriterar de yngsta barnen just nu, med de begränsade medel som finns, sa Lotta Öhlund (MP).

Även Sverigedemokraterna lämnade ett förslag till budget, dock först under fullmäktige.

– Det är dåligt ur demokratisk synpunkt då ledamöterna inte kan förbereda frågor, sa Andreas Svahn (S), och menade även att budgeten uttryckte en rasistisk ideologi med stora neddragningar bland annat på tolkverksamhet och striktare invandringspolitik.

– Det handlar inte om rasism, utan vi måste spara på alla områden, svarade Elin Jensen (SD).

Det blev till slut majoritetens förslag som antogs.

Sänkningen av det kommunala bidraget till enskilda vägar debatterades också, men röstades igenom. Bidraget ska sänkas från 15 procent till sju procent.

Läs mer i tisdagens NA.

Mer läsning

Annons