Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många söker studier men alla börjar inte

Runt 80 procent av avgångseleverna på Alléskolan söker eftergymnasial utbildning. Betydligt färre börjar, när det kommer till kritan. I dagarna fanns vägledare från söktjänsten Studentum i Hallsberg för att peppa eleverna.

Annons
Studera mera. Alléskolans studievägledare Håkan Rosén hjälper studenter i Sydnärke att hitta utbildning efter gymnasiet. Sarah Smith och Josefine Nilsman från söktjänsten Studentum kom på besök med fler tips och idéer.

Intresset för att plugga vidare finns, ingen tvekan om det. Men tittar man på statistik från högskoleverket så är det färre ungdomar från Sydnärkes kommuner som påbörjar en eftergymnasial utbildning än det är från Örebro.

– Kanske är det lättare att börja på universitetet om det finns i staden där man bor. Det är generellt något färre elever från landsorterna som läser vidare efter gymnasiet, säger Håkan Rosén, studievägledare på Alléskolan.

Detta faktum är inget man bara konstaterar inom Sydnärkes utbildningsförbund, tvärtom. Vid Alléskolan satsas både tid och pengar för att uppmuntra studenterna till eftergymnasiala studier.

– Redan när eleverna går i årskurs två skickar vi dem en heldag till Örebro universitet. Utöver det bjuder vi in representanter från ett tiotal andra universitet och högskolor till Alléskolan, berättar Håkan Rosén.

I dagarna besöktes skolan dessutom av två informatörer från Studentum. Det är ett företag som har skapat en söktjänst för eftergymnasiala studier. Studentum.se drogs igång år 2001 av några ungdomar i syfte att hjälpa blivande studenter att hitta rätt utbildning.

– Sen har det växt. På söksajten finns i dag information samlad om cirka 7 300 eftergymnasiela utbildningar, berättar Josefine Nilsman som besökte Alléskolan tillsammans med Sarah Smith.

Informatörerna har varit ute sedan i februari på Studentums årliga studiestartsturné. De vägleder elever i hela landet vidare mot alla tänkbara utbildningar, och hjälper till med intresseanmälningar.

– Vi vill att studenterna ska få se alla möjligheter som finns. Och det är så kul när man lyckas inspirera dem, säger Sarah Smith.

Man ska inte behöva hamna i eftertankens kranka blekhet, ”tänk om jag hade vetat”, menar Sarah Smith.

– Jag kan bara se till mig själv, när jag slutade gymnasiet. Det fanns mycket mer att välja på än jag någonsin kunde tro, till exempel alla folkhögskolor och yrkeshögskolor, säger hon.

Mer läsning

Annons