Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mängder av dolda skulder hos Bållby

Skulderna var flera miljoner större än vad som framgick av bokföringen. Bolaget var sannolikt konkursmässigt redan år 2007. Det visar förvaltarberättelsen om Bållby skog AB. – Det behövs ytterligare utredning, säger konkursförvaltare Per Ward.

Annons

I slutet av 2011 gick skogsföretaget Bållby AB i konkurs. Den totala skulden i konkursboet uppgår till drygt 22,8 miljoner kronor. Men uppgifter från skogsägare tyder på att det finns ännu mer skulder. Flera har bedömt det som lönlöst att lämna in sina krav med hänsyn till boets bestånd.

– Det är katastrof, säger Per Ward.

”Svåra tider”I januari sade Bållbys ägare Håkan Johansson till NA att ”svåra tider i branschen” hade orsakat konkursen.

– Jag har betalat allt utom den här sista tiden, hävdade han.

Nu är förvaltarberättelsen klar. I rapporten tonar bilden fram av ett skogsbolag med märkliga metoder där obetalda skulder kallt har skyfflats under mattan sedan flera år tillbaka. Men uppgifterna går isär:

Utdragen tvistEnligt Bållbys företrädare var den huvudsakliga orsaken till obeståndet en långdragen tvist med en tidigare leverantör. Företrädaren uppger att bolaget började släpa med betalningar av leverantörsskulder åtminstone under år 2010.

Per Ward har dock funnit att det finns skulder som är betydligt äldre än så.

Enligt balansrapporten som gjordes på konkursdagen skulle Bållbys leverantörsskulder ha uppgått till cirka fem miljoner kronor.

Nästan 20 miljonerMen Per Wards konkursbouppteckning visar upp något helt annat.

Det kan konstateras att de verkliga skulderna vid konkursen vida översteg de bokförda. Leverantörsskulderna uppgår, enligt förvaltarens berättelse, till 19,3 miljoner kronor.

– Bolagets ställning har inte kunnat följas via bokföringen, säger Per Ward.

Konkursförvaltningen har tvingats vidta en omfattande utredning om de skulder som inte framgår av bokföringen och när dessa förföll till betalning.

– Med hänsyn till att det finns obetalda leverantörsskulder från 2006 och 2007 kan det antas att bolaget torde ha varit på obestånd redan under 2007, säger Per Ward.

Svårt att överblickaVirkeshärvan är mycket svår att överblicka. Flera skogsägare berättar att de saknar redovisning över det virke som har avverkats av Bållby. Andra uppger att virkesleveranser har försvunnit på vägen, eller att inmätta volymer är mindre än det Bållby har avverkat.

NA har förgäves sökt Håkan Johansson vid ett stort antal tillfällen för att få en kommentar om det som har kommit fram under konkursförvaltarens utredning.

I måndagens NA kan du dessutom läsa:Hårt slag mot entreprenören Bo Jansson

Ägare blev hotade till tystad

Företagen som tvingas betala tillbaka

Du kan också köpa en digital utgåva av dagens tidning för tio kronor.

Du betalar enkelt med ett sms. Läs här  hur du går till väga.

Läs mer

I måndagens NA kan du dessutom läsa:

Hårt slag mot entreprenören Bo Jansson

Ägare blev hotade till tystad

Företagen som tvingas betala tillbaka

Du kan också köpa en digital utgåva av dagens tidning för tio kronor.

Du betalar enkelt med ett sms.

Läs här hur du går till väga.

Mer läsning

Annons