Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus har OS i sikte

Marcus Lagneholt från Östansjö är 17-åringen som just blivit uttagen till Junior-VM i bågskytte. Och det är bara början. 2016 räknar han med OS i Rio de Janeiro.
– Ja, det ska inte vara omöjligt, säger Marcus.

Annons
Siktar högt. Marcus Lagneholt åker ner till Junio-VM i Polen om två veckor – men siktet är inställt ännu högre. bild: Leonel Marjavaara

Den 20 augusti åker sex unga svenskar ner till Legnica, Polen, för att erövra guldmedaljen i JVM-bågskytte. En av dem är Marcus Lagneholt. Han är också den yngste. Resten är 18–20 år men förbundet tror på Marcus och har därför gett honom chansen ”ett år för tidigt”. Och det är välförtjänt.

Marcus och pappa Mats har stått och nött skytte 15 timmar i veckan trots att Marcus fortfarande går i gymnasiet.

– Bågskytte är en sport som kräver oerhört mycket engagemang, säger Mats.

MaterialsportOch det gäller inte bara träningstimmar, utan även ekonomiskt. Eftersom det är en utpräglad materialsport är det viktigt att ha bra grejer om man satsar mot toppen. Och det har Marcus. Hans utrustning är värd 25 000 kronor, inklusive pilar för 500 kronor styck.

Den hade han behövt på förra årets Europacup i Italien. Då fastnade den på flygplatsen och Marcus fick låna en båge av italienarna, inte alls anpassad efter honom. Då är det svårt att göra bra ifrån sig.

Första stegetSådana missöden ska förhoppningsvis inte behöva inträffa nu, i första steget mot OS. Men London nästa år är lite väl optimistiskt att tro.

– Ja, 2012 blir för tok på hetsigt. Men 2016, det ska gå, säger Marcus.

Och förutsättningarna finns. Träningsbanan i Tomta precis utanför Hallsberg är Sveriges bästa och flera rekord har satts där. Nu har det visserligen bestämts att den nya postterminalen ska ligga precis där men kommunen har lovat att hjälpa till att bygga en ny träningsbana åt Marcus och hans klubbkamrater i Järnvägens BF.

En investering som kan bli guld värd i Rio de Janeiro om fem år.

Mer läsning

Annons