Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria tipsar om tidigt vårbruk

Det blåser snålt över fälten strax utanför Hallsbergs centrum. Men visst finns det en värme i solen. Och hemma hos Maria Slåtterman på Skördevägen har ett och annat börjat titta upp ur jorden.

Annons
Såbäddar. - Jag älskar att odla i pallkragar, det är praktiskt och man behöver inte böja sig lika djupt.

Hon är trött på att förknippas med pelargonier, men har ändå burit ut några i växthuset inför besöket.

– Det tillhör det tidiga vårpysslet med växter, att beskära och plantera om pelargonierna. Jag gör tvärt emot många andra, slänger de bortskurna skotten och bevarar moderplantan, eftersom jag tycker om pelargonier med karaktär, säger Maria Slåtterman.

Bra för den otålige- enligt Maria Slåtterman är det en överdrift att pelargonen behöver acklimatisera sig efter vintervilan. Det går utmärkt att direkt både beskära och ge ny gjord, menar hon.

I växthuset finns även klockrankorna, som Maria vid den här tiden på året enträget bär med ut och in varje dag. Ljuset och kylan utomhus ska få dem att stanna av i tillväxten och bli låga och kraftiga, istället för långa och rangliga.

Vad finns då mer att göra för den som är ivrig att komma igång, samtidigt som tjälen inte släppt greppen om trädgården? En hel del faktiskt.

- Köp redan nu fuchsior och tomater som du tar sticklingar av för att få fler plantor under sommaren.

- Så frön. Med en riktigt bra såjord kommer du långt. Den ska vara sandig och inte allt för gödslad, då finns risk för mögel.

- Besök trädgårdsmässor och få inspiration. Passa samtidigt på att se över så att du har alla redskap som behövs inför trädgårdssäsongen.

- Ta ett varv i rabatterna, gläds åt de knoppar som börjar dyka upp ur jorden. Men var inte för ivrig att ta bort gamla löv och torra växtdelar, än är nätterna kalla och då ger det som ligger kvar skyddande värme åt det som är på väg upp.

Dags att så!
Bra redskap.

Mer läsning

Annons