Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marie vill inte ha sin pension

Marie Eriksson från Hallsberg får fortfarande sjukpension – trots att hon arbetar heltid.
– Det känns så fruktansvärt orättvist när jag vet sjuka som inte får någon ersättning alls. Hur är detta möjligt?

Annons
Marie Eriksson i Hallsberg kunde inte jobba som undersköterska efter whiplashskadan och blev därför förtidspensionerad. Nu jobbar hon heltid som koordinator men får fortfarande sjukersättning, helt enligt reglerna. Det tycker hon själv känns orättvist. Bild: Lennart Lundkvist

Det är lika bra att säga det direkt: För Marie Eriksson är det här med rättvisa viktigt. Så till den milda grad att hon ringde till NA för att säga att hon tycker att hon får för mycket pengar.

För mycket?

– Ja, jag känner mig nästan skyldig, eftersom jag vet att andra sjukskrivna behöver pengarna mer än jag. Heltidslön och sjukersättning samtidigt? Kan det verkligen stämma?

Jo, så här hänger det ihop:

Väldigt få av dem som hade förstidspension vågade prova att jobba. Om de inte klarade jobbet skulle de nämligen bli utan ersättning. Därför bestämde politikerna att de skulle få behålla ersättningen några månader. Det infördes redan under Socialdemokraternas tid vid makten.

De borgerliga gick ett steg längre och tog bort tidsgränsen helt. Därför kan de som fick förtidspension före den 1 juli 2008 jobba heltid – och ändå få ersättning år efter år.

Nu är det viktigt att påpeka en sak: Det handlar inte om särskilt välbärgade människor. Tjänar man mer än 42 400 kronor om året minskar ersättningen gradvis.

Ingen lyxlirare

Och Marie Eriksson från Hallsberg kan knappast beskrivas som en lyxlirare. Hon har jobbat som undersköterska i 28 år, men blev förtidspensionär efter en whiplash-skada. Hon mår inte bra av att sitta hemma utan att träffa folk, säger hon, så hon provade andra jobb.

Nu jobbar hon heltid som koordinator på Green Cargo i Hallsberg, med cirka 22 000 kronor i månadslön före skatt. Hon tar fortfarande mediciner mot värken.

– Det var handläggaren på försäkringskassan som sa åt mig att ansöka om vilande ersättning, ifall jag inte längre skulle orka jobba.

Marie säger att hon blev förvånad när den första utbetalningen kom.

– Först kände jag att det inte var mer än rätt, säger hon.

Hon har tidigare varit med om att bli utan sjukpenning, för att försäkringskassan inte godkände hennes sjukintyg.

Då tillhörde Marie förlorarna i försäkringskassans lotteri. Nu var hon i stället en av vinnarna. Så kändes det.

Men sedan började Marie fundera: Varför ska hon få pengar när hon jobbar heltid? Bara för att hon råkade få sjukersättning före den 1 juli 2008?

Det handlar inte om några fruktansvärt höga summor. I år får Marie 1 315 kronor i månaden från försäkringskassan.

– Men jag känner ju andra som inte får någon sjukpenning alls. Jag tycker bara att det är så fruktansvärt orättvist och idiotiskt.

Sjukersättning

Om du fick sjukersättning (det som tidigare hette sjukpension och kallades förtidspension) före den 1 juli 2008 kan du arbeta och ändå ha kvar ersättningen. Det finns ingen tidsgräns, men du måste ansöka på nytt varje kalenderår.

Om du har sjukersättning på heltid får du tjäna upp till 42 400 kronor om året utan att ersättningen minskar. Därefter minskar den med 50 öre per inarbetad krona. Fribeloppet är högre om du har sjukersättning på deltid.

Mer information finns på försäkringskassans hemsida.

Numera är det väldigt svårt att få sjukersättning. Då måste man kunna visa att man inte kan jobba med något jobb alls någonsin, inte heller inom Samhall eller med lönebidrag.

Mer läsning

Annons