Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marknaden växer år för år

Svennevad. Höstens hantverksmarknad i Svennevad är juvelen i hembygdsföreningens arrangemang och har så varit i 17 år.

Annons
Hemstickat. I väntan på nya kunder passade Solbritt Ökvist från Örebro på att fylla på lagret. I år var för tredje året som hon fanns på plats med sina vävda mattor och stickade tröjor.

Många av föreningens övriga aktiviteter bygger på överskottet från hantverksmarknaden, så därför hålls det extra många tummar för att vädret ska bli bra.

Årets marknad hade lockat ett 30-tal försäljare, och enligt marknadsgeneralen Bengt Karlsson börjar man att närma sig smärtgränsen.

– Så många fler än 40 försäljare tror jag inte att vi klarar av, säger han.

Några minuter efter utsatt tid fick ordförande Lennart Österberg rusa ifrån sina honungsburkar för att förkunna årets hantverksmarknad öppnad.

Sänker något

Villkoret för att få slå upp sitt stånd vid bygdegården i Svennevad är att det är god kvalitet på hantverket samt att man skänker något till lotterierna. Det sista så att idékläckaren Maj-Britt Bodin förhoppningsvis ska kunna sälja runt 1 500 lotter under de sex timmar marknaden varar. I övrigt är det gratis för försäljarna.

– Allt började med en julmarknad som blev ett riktigt bottennapp. Men att ge upp var aldrig aktuellt utan det blev en höstmarknad i stället, säger Maj-Britt Bodin nöjt.

För den aldrig sinande strömmen av marknadsbesökare fanns en uppsjö av hantverk att vilja ha. Där fanns tovat, virkat, sytt, stickat och vävt.

Lokala händer

Där fanns hemmasnickrade möbler, hemlagad marmelad och handgjorda smycken. De flesta tillverkat av lokala händer, men även så av långväga försäljare som från München i södra Tyskland.

– Ja, egentligen är jag ju från Pålsboda, förklarade Marie Newberry där hon stod i sitt smyckestånd.

De senaste fem åren har hon sett marknaden som ett skäl att träffa familj och vänner i Sverige. Och var gör man det bäst, om inte på hembygdsgården med anor från 1500-talet.

Floristen Anette Björlin Lundahl som arbetar i en blomsteraffär i Pålsboda band buketter på beställning för första gången på marknaden.
I väntan på nya kunder passade Solbritt Ökvist från Örebro på att fylla på lagret. I år var tredje året som hon fanns på plats med sina vävda mattor och stickade tröjor.
- Det här smycket gillar jag, men då får du byta sten, sa Ingrid Gustavsson från Pålsboda. Ulrika Norén från Sköllersta sa att det inte skulle bli några problem och så var den affären i hamn.
Katarina Nilsson passade på att vila benen i den skönaste möbeln som bygdegården kunde tillhandahålla. För två år sedan köpte hon en lika dan av Göthe Johansson, som hon målat vit fick Göthe veta.
Hantverksmarknad i Svennevad är inte bara kommers, utan även ett ypperligt tillfälle att byta nyheter på
Wilma Johansson som nyss fyllt två år hittade den perfekta födelsedagspresenten på marknaden. En trästol med Hello Kitty-bild, som enligt hennes utsago var jätteskön att sitta på.
Pengar och kantareller byter ägare. Allt från hemmasnickrade möbler till hemmaodlade grönsaker fanns att finna på årets hantverksmarknad i Svennevad.
Mest långväga av försäljarna var Marie Newberry från München. Pålsbodabördiga Marie fick ständigt frågor om hur mycket hennes smycken kostade.
Trots en lyckad shoppingrunda på H&M var det svårt att inte vilja ha en hemstickad tröja också.
Till skillnad för två år sedan strålade solen på lördagen. Det lockade många av marknadsbesökarne till en fikastund på uteserveringen.

Mer läsning

Annons