Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med gemensamma krafter stöttas de asylsökande

De kallar sig ”Internationella föreningen i Viby”, och består av Vretstorps-och Vibybor som vill stötta de asylsökande som kommer till trakten. Verksamhetens nav finns i föreningens second hand-butik.

Annons
Engagemang. Marie Westerlund och Anne-Marie Lenander Fällström är två av medlemmarna i föreningen ”Internationella föreningen i Viby”, som bland annat driver secondhand-butik på Stationsgatan i Vretstorp.

Den här historien har sin början i december 2011. Mitt i julmyset gjorde Marie Westerlund och en väninna upptäckten att det flyttat in folk i de tomma lägenheterna på Skolgatan.

– Det var Migrationsverket som hyrt lokalerna, och i fönstren såg vi de nyanlända men också hur tomt det var därinne. Inga stolar, ingenting – och det blev en så enorm kontrast mot alla andra fönster som lyste av julpynt. Det gjorde ont att se, och vi kände att något måste göras.

Marie berättar om starten, och om utrensningen i de egna garderoberna. Ett par asylsökande familjer bjöds in för att erbjudas ta det de behövde.

– Insamlingen av kläder fortsatte, och mitt vardagsrum blev snart för litet. Då kom vi på idén att prata med Ulrika Fridborg Doyle, som är pastor i Kristallkyrkan här i Vretstorp. Vi tog även kontakt med Benjamin Lundqvist, som är kyrkoherde i Viby församling.

Samtalen blev början på något större. En större lokal ordnades fram i Kristallkyrkan, fler ville hjälpa till, och så småningom sökte föreningen EU-bidrag för sin verksamhet.

Snart behövdes en ännu större lokal, och sedan november förra året finns man på ny adress. Det är den före detta banklokalen på Stationsgatan i Vretstorp som nu funge- rar som secondhand-butik.

– Här tar vi emot allt, men mest handlar det om kläder. Med hjälp av de asylsökande tvättas, lagas och stryks det som kommer in, för att sen säljas för en billig peng. Ett linne för fem kronor till exempel. Men vill man betala mer för att skänka en slant är vi tacksamma.

Två dagar i veckan är butiken öppen, och just den här dagen lyser flitens lampa i lokalen. Vid ett bord sitter en kvinna och syr, och en annan ser till att högen av nystruket växer sig allt högre. Med hjälp av engelska och några svenska ord står budskapet klart:

– Vi tycker om att vara här och hjälpa till, man träffar inte så mycket människor annars.

På plats finns även Anne-Marie Lenander Fällström, som är föreningens sekreterare. Hon betonar att butiken är öppen för alla, och att vem som som helst är välkommen in för att handla.

– Eller komma förbi med en kaka, och bara prata och umgås.

Vi tar ett varv bland hyllorna, och Marie berättar att hela verksamheten sker ideellt.

– Alla nyanlända får en uppsättning kläder och husgeråd av oss, och de som hjälper till här får varor i stället för pengar.

Hon pekar på en barnsäng, och berättar att även möbler och annat tas emot.

– Just nu behövs särskilt cyklar och utomhusleksaker.

Vi tycker om att vara här och hjälpa till, man träffar inte så mycket människor annars. Asylsökande kvinna i butiken

Kort om stödföreningen

Namn: Internationella föreningen i Viby.

Startades: Julen 2011.

Syfte: Att stötta asyl-sökande som anländer till Vretstorp.

Verksamhet: Driver secondhand-butiken Stjärnan på Stationsgatan i Vretstorp med hjälp av asylsökande, anordnar barnverksamhet och fester, hjälper till vid kontakter med olika myndigheter. Allt arbete är ideellt, och de pengar som kommer in går till verksamheten.

Medlemmar: Ett 40-tal, många med ursprung i Viby församling samt Kristallkyrkan i Vretstorp.

Medlemspris: Tio kronor per år. Man avgör själv om man vill vara aktiv eller passiv medlem.

EU-projekt: Sedan september 2013 får föreningen så kallat Leader-stöd, ett bidrag som delas ut till aktörer vars mål är att utveckla hembygden.

Framtidsvisioner: Vill starta kafé samt en må bra-grupp, där kvinnor kan träffas och umgås.

Mer läsning

Annons