Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medaljregn över ny generation dansare

En ny diskogeneration är på frammarsch i Hallsberg. Hösten har inletts med rena medaljregnet och flera av dansarna siktar mot pallen när Nordiska Mästerskapen i diskodans avgörs i Lindesberg i vinter.

Annons
Pokaler i rader. Diskogänget vid Dansstudio Lena Johnson har gjort en rivstart på tävlingssäsongen. Här syns Matilda Engström, Alexandra Ahlbäck, Jennifer Baranyi, Ellen Ivarsson, Ronja Baranyi, Emmelie Modin, Maja Björklund, Linnea Ivarsson, Julia Ivarsson, Emil Ivarsson och Wilma Björklund.

Efter några lugnare år har diskodansen tagit ny fart hos Dansstudio Lena Johnson. En del kör disko för att det är kul och bra motion. Utöver det finns ungefär ett dussin diskodansare som har mycket höga mål med sin idrott.

Började med VM

– Ja, säsongen började med Disko-VM i Tyskland. Vi hade så enormt kul där, bra gick det också, och vi försökte bära med den känslan hem, säger Linnea Ivarsson, en av elitdansarna.

Det lyckades väl. Strax efter hemkomsten var det dags för regiontävling på hemmaplan i Alléhallen. Resultat: en lång rad segerpokaler till Hallsberg i både disko och streetdance.

– Det var så roligt att se våra killar och tjejer när de kom ut på golvet, de riktigt strålade av ny självkänsla, säger dansläraren Lena Johnson stolt.

Efter det följde en rikstävling i Västerås, förra helgen. Även där blev det flera framskjutna placeringar för Hallsberg.

NA träffar elitdiskogänget en kväll före deras danslektioner. De berättar om den hårda träningen som krävs om man ska lyckas. Sverige är en förhållandevis framgångsrik nation i disko, och konkurrensen är stenhård.

Känns inte det hopplöst ibland?

– Nej, det tycker jag inte. Man vet inte hur domarna dömer när vi är så jämna, det kan gå bra ändå, förklarar Matilda Engström.

Utstrålning och dansglädje är viktiga bitar, elitgänget är också noga med sina tävlingskläder. Sen gäller det att slipa på detaljerna, hitta en koreografi som är avancerad och sticker ut.

En av landets bästa

Gänget från dansstudion har dessutom visat framfötterna i gruppdisko, den kategori som kanske är krångligast av alla eftersom dansarna måste vara exakt ”synkade”.

– Gruppträningen tar massor av tid. Men den är nog allra roligast också, man blir så nära vänner, säger Emmelie Modin, medlem i diskogruppen ”Jewel” som är en av de tre bästa grupperna i landet i klassen 12–15 år.

Mer läsning

Annons