Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medlemsbidraget till Syd

Medlemsbidraget till Sydnärkes utbildningsförbund från medlemskommunerna beräknas höjas med 1,5 procent från 2016. Efter önskemål från medlemskommunerna kommer bland annat förbundets ambition och kommunernas medlemsbidrag att utredas under hösten.

Annons
Hans Karlsson (S), ordförande i direktionen för Sydnärkes utbildningsförbund.

Under tre år, mellan 2013 och 2015, har medlemsbidraget, som medlemskommunerna  Hallsberg, Askersund och Laxå, betalar till Sydnärkes utbildningsförbund, varit oförändrat. Under tiden har verksamheten utökats.

Inför 2016 föreslogs direktionen besluta att budgetramen behöver utökas och det innebär att medlemsbidraget till förbundet behöver höjas.

Förvaltningen föreslog att medlemsbidraget ska höjas med två procent, men direktionen beslutade om en preliminär budget och uppräkning av medlemsbidraget med 1,5 procent.

– Vi hade en diskussion med Laxå som inte skulle klara en höjning av medlemsbidraget med två procent, säger Hans Karlsson (S) ordförande i Sydnärkes utbildningsförbunds direktion.

I Laxå godkänner kommunledningen en tillfällig ökning av medlemsbidraget till förbundet med 1,5 procent.

– Vi kan leva med en ökning tillfälligt tills utredningen om programförklaringen för Sydnärkes utbildningsförbund är klar, säger Bo Rudolfsson, (KD), kommunstyrelsens ordförande i Laxå.

Bo Rudolfsson tycker att Sydnärkes utbildningsförbunds ambition bör utredas.

– Det handlar om hur stort förbundet ska vara, vilka program vi ska ha och hur många elever som ska gå på Alléskolan. Det handlar även om vilka siffror som gäller, säger Bo Rudolfsson och tillägger att de olika parterna behöver ha ett gemensamt synsätt.

Enligt Hans Karlsson gjordes det en programförklaring för utbildningsförbundet år 2010.

Direktionen öppnar nu upp för en genomlysning av programförklaringen. Att se över medlemsbidraget är en del som kommer att utredas.

– Det har varit en diskussion om medlemsbidraget är för högt. Vi har under våren tittat vad olika utbildningar kostar. Medlemskommunerna Laxå, Askersund och Hallsberg betalar mindre till Sydnärkes utbildningsförbund än om de har elever på en annan gymnasieskola i regionen, säger Hans Karlsson.

Enligt Hans Karlsson kostar en elev på Alléskolan cirka 83 000 kronor per år, medan elevplatser på andra skolor i regionen kostar cirka 100 000 kronor per elev, per år.

Arbetet med genomlysningen av Sydnärkes utbildningsförbunds programförklaring beräknas vara klart kring årsskiftet.

Mer läsning

Annons