Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mejeriboende kan tvingas flytta

Läget hårdnar. Hallbo planerar nu för att erbjuda hyresgästerna i Mejeriet annat boende. Detta sedan ägaren K-fastigheter meddelat att de inte är intresserade av fortsatta diskussioner.

Annons

NA berättade i lördags om Hallsbergs nya bostadsområde Mejeriet. Bygget har varit kantat av en lång rad fel, vilket lett till att bostadsbolaget Hallbo sagt upp förvaltningsavtalet med byggherren K-fastigheter.

Den här veckan hade parterna stämt träff.

– Men K-fastigheter har ställt in mötet. De väljer att inte ens föra dialog med oss, säger Magnus Andersson (S), styrelseordförande i Hallbo.

Ägaren har låtit meddela att de kan komma till förhandlingsbordet - men bara om Hallbo häver uppsägningen av det 15-åriga avtalet.

– Det är en tråkig attityd. Självklart behöver vi sitta vid samma bord för att nå fram till en lösning, säger Andersson.

Peter Hjalmarsson är vd för Hallbo. Han säger så här:

– Först och främst måste problemen i området åtgärdas. Det är så många ouppklarade fel och det kommer upp brister i bygget hela tiden.

– Normalt är det inte så här. Jag har aldrig varit med om något liknande, och aldrig evakuerat hyresgäster vid inflyttning, tillägger Hjalmarsson som jobbat med bostadsförvaltning i nära 20 år.

Peter Hjalmarsson och Magnus Andersson vill klargöra att Hallbo har gjort allt de kan för att hjälpa hyresgästerna.

– När pålningen gick snett fick vi rycka in. Vi har tagit hand om vattenskador och varit involverade i evakueringar. Om inte Hallbo varit behjälpliga så hade det inte gått att flytta in där.

Enligt Peter Hjalmarsson har det dessutom varit svårt att att få till kommunikationen med ägaren. Det blir för tungrott, menar han.

Under vintern fick hyresgästerna problem med både ventilation och värme i lägenheterna. Därför begärde Hallbo att ägaren skulle låta göra en ny teknisk besiktning, av oberoende firma.

– Vi vet inte hur den föll ut. Vi har inte fått någon återkoppling till oss, säger Hjalmarsson.

Från Hallbo anser man situationen blivit ohållbar.

– Vi kan inte garantera ett proffesionellt förvaltande i 15 år. Därför sade vi upp hyresavtalet. Det är fruktansvärt tråkigt att vi skulle hamna här.

K-fastigheter tecknade ett blockavtal med Hallbo för samtliga 18 lägenheter i Mejeriet. Hallbo har sedan hyrt ut bostäderna i sin tur. När Hallbo säger upp sitt avtal, från 30 juni, faller även hyresgästernas kontrakt.

– Men vi ska givetvis hjälpa till att erbjuda alternativt boende. Under veckan kommer vi kontakta var och en i området, säger Magnus Andersson.

Hallbo ordnar också en speciell träff i veckan för hyresgästerna, för att möta upp frågor och funderingar.

Än så länge vet de inte hur byggherren tänker gå vidare, menar Andersson. Från Hallbo tänker de i alla fall fortsätta göra vad de kan för hyresgästerna, lovar han.

Vad kostar det Hallbo att bryta avtalet?

– Det skrevs inte in någon sådan summa. Vi ser det som ett förvaltningsavtal, som vi säger upp, säger Magnus Andersson.

Förutsättningen för avtalet var att Hallbo skulle hyra ett färdigt bestånd lägenheter som var i fullgott skick. Och så har det långt ifrån blivit, påpekar Andersson.

Mer läsning

Annons