Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner till handeln

Nu hamnar handlarna i Hallsberg i skolbänken. Ett kompetensutvecklingsprojekt för att utveckla Hallsbergs centrum har fått drygt tre miljoner kronor i EU-stöd.

Annons

Genom utbildningsinsatser ska kompetensen hos anställda inom handeln i Hallsberg höjas. Drygt 150 personer kommer att genomgå kurser som en följd av att Hallsbergs kommun och Hallsbergshandlarna fått sin bidragsansökan beviljad.

– Det handlar dels om åtgärder för att skapa ett centrum i Hallsberg där folk tycker att det är trevligt att handla, men det handlar också om en del mer specifika behov som enskilda butiker har, berättar Ingemar Jansson, näringslivschef på Hallsbergs kommun, som ansvarar för projektet.

Inventering genomfördes

Det är sammanlagt 27 företag som är med i kompetensutvecklingsprojektet. Det är både företag i centrala Hallsberg och handlare med lägen lite bortom Storgatan.

För drygt ett år sedan genomfördes en inventering för att se vilka behov handlarna hade. Inventeringen låg sedan till grund för bidragsansökan till ESF-rådet, Europeiska socialfonden, och dess regionkontor med säte i Örebro.

– Det handlade om olika saker: hur man skyltar sin butik, säkerhetsfrågor, kundbemötande och ekonomi, berättar Ingemar Jansson.

Skräddarsydda kurser

I augusti kommer en avstämning ske för att se om behoven på något sätt förändrats. Sedan drar arbetet i gång med att skräddarsy kurser.

– Det gäller att utnyttja pengarna så bra som möjligt, konstaterar Ingemar Jansson.

Projekttiden sträcker sig fram till början av 2012.

Fotnot: Svenska ESF-rådet är en statlig myndighet som sorterar under Arbetsmarknadsdepartementet och har som uppgift att förvalta EU:s socialfond och integrationsfond i Sverige.

Mer läsning

Annons