Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möte i kväll om torvbrytning

Länsstyrelsen Örebro har i modern tid inte sagt nej till någon som sökt förlängt tillstånd för att bryta torv. Om brytning tillåts i Skymossen återstår att se. I kväll får allmänheten säga sitt på ett stormöte i Hallsberg.

Annons

Som NA tidigare har berättat vill företaget Neova AB börja bryta torv på Skymossen söder om Hallsberg. Ansökan kommer att avse produktion under 25 år. Området mäter 80 hektar och ligger vid Tisarbadsvägen.

– Vi har inte fått in tillståndsansökan ännu. Förarbete pågår, det ligger hos bolaget. Det kallas för samråd och består av flera delar, säger länsstyrelsens miljöhandläggare Carina Regborn.

Som ett första steg har företaget haft möte med länsstyrelsen och Hallsbergs kommun. Då gjordes även ett platsbesök på mossen.

Möte i kväll

I kväll, tisdag, tas nästa steg. Neova AB har inbjudit berörda och övriga intresserade till ett informationsmöte i Hallsbergs Folkets hus klockan 18. Alla som bor inom 500 meter från den aktuella täktgränsen har också fått ta del av en inledande miljökonsekvensbeskrivning om vad torvbrytningen innebär.

Efter det bearbetar företaget alla synpunkter och fakta och skickar iväg sin ansökan. Det är länsstyrelsen som beviljar tillstånd eller inte.

– Det kan ta tid, men ibland går det fort. Från länsstyrelsen har vi sagt att man bör komma in med ansökan senast ett år efter samrådet.

Enligt Carina Regborn fattar länsstyrelsen beslut om ett par torvtäkter per år. På Valåsen i Karlskoga meddelades tillstånd nyligen för att bryta växttorv. I fjol gavs även klartecken för Limossen i Nora.

– Vi har inte sagt nej till någon förlängning, säger Carina Regborn.

För 100 år sedan bröts torv på Skymossen. Ska mossen betraktas som en ny eller gammal torvtäkt i dag?

– Det får bolaget visa med sin kartläggning. Brytning har skett tidigare på delar av det aktuella området, säger Carina Regborn.

Mer läsning

Annons