Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motion om giftfri vardag fick gehör

En inventering ska göras av varor och produkter inom den kommunala verksamheten, för att se vilka som innehåller skadliga kemikalier. Detta efter en motion av Centerpartiet tidigare i år.

Annons

Giftfri vardag kräver handling. Det framförde Centerpartiet i en motion tidigare i år där de ville att det skulle klargöras bättre kring förekomsten av miljögifter i produkter och material. De ville att giftiga material ska ersättas med giftfria och att krav på giftfria produkter ska beaktas vid alla offentlig upphandling.

Miljö-bygg-och myndighetsnämnden håller med C i att allt för många farliga kemikalier finns i närmiljön och att kunskapen om hur dessa påverkar människan är för liten. Kemikalier är en nödvändighet för att samhället ska fungera, men riskerna bör vara kända och kalkylerbara, skriver Hallsbergs miljöchef Leif Welander i sitt svar. Han menar även att man som kommun har möjlighet att påverka kemikalieanvändningen både inom den egna verksamheten genom att styra sina inköp, och via att påverka konsumenterna via information och tillsyn.

Nu ska en inventering av de varor och produkter som används inom kommunen göras, följt av en handlingsplan. En miljöanpassad inköps- och upphandlingspolicy ska även tas fram.

Mer läsning

Annons